Чи зможуть вінничани зупинити зростання тарифів на воду? Сергій Моргунов запрошує містян взяти участь у громадських слуханнях (ВІДЕО)

Новини Вінниці / Чи зможуть вінничани зупинити зростання тарифів на воду? Сергій Моргунов запрошує містян взяти участь у громадських слуханнях (ВІДЕО)

На своїй сторінці у Facebook, міський голова Вінниці Сергій Моргунов у відеозверненні запропонував усім не байдужим вінничанам прийти на громадські слухання щодо підняття тарифів на водопостачання, та висловити своє невдоволення безпосередньо керівництву “Вінницяоблводоканал”. Відомо, що дана компанія збирається затвердити тариф на 2021рік у таких розмірах: централізоване водопостачання – 13,50 грн. (без ПДВ) за 1 м³ (наразі тариф становить 12,07 грн) та централізоване водовідведення – 7,38 грн (наразі тариф становить 6,21 грн). 

На своїй сторінці у Facebook міський голова Вінниці Сергій Моргунов у відеозверненні запропонував усім не байдужим вінничанам прийти на громадські слухання щодо підняття тарифів на водопостачання, та висловити своє невдоволення безпосередньо керівництву “Вінницяоблводоканал”.

Відомо, що дана компанія збирається затвердити тариф на 2021 рік у таких розмірах: централізоване водопостачання – 13,50 грн. (без ПДВ) за 1 м³ (наразі тариф становить 12,07 грн) та централізоване водовідведення – 7,38 грн (наразі тариф становить 6,21 грн). 

У своєму зверненні міський голова також нагадав, що у лютому “Водоканал” вже піднімав тариф на воду і тоді ціна зросла відразу на п’ять гривень за кубометр. Проте покращення якості води вінничани так і не відчули. Так само, за словами Моргунова, обласне підприємство не продемонструвало стратегію свого розвитку.

В свою чергу в комунальному підприємстві повідомили, що вони щороку в термін до 1 червня мають подавати до Національного регулятора розрахунки проєктів тарифів на наступний плановий рік.

А основними причинами необхідності встановлення нових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення на 2021 рік у “Вінницяоблводоканалі” називають такі:

– зміна тарифів на енергоносії;
– зміна цін на реагенти для очищення води;
– зміна законодавчо визначеного розміру заробітної плати;
– зміна цін на паливно-мастильні матеріали;
– зміна цін на матеріали для виробництва;
– зміна бази оподаткування;
– зміна амортизаційних відрахувань;
– зміна витрат пов’язаних з Другим проектом розвитку міської інфраструктури;
– зміна вартості інших складових тарифів.

Однак, Сергій Моргунов також повідомив, що минулого тижня Вінницька міська рада ухвалила Програму антикризової підтримки громади:

"Минулого тижня я представив нашу Програму антикризової підтримки громади. Вже у липні 14 тисяч вінничан отримають муніципальну доплату. Але ми робили це не для того, щоб хтось відібрав ці доплати через чергові підвищення цін і тарифів.

Я знаю, що днями водоканал хоче провести громадські слухання щодо підвищення тарифу. Пропоную Вам прийти на ці слухання і сказати, що вінничани проти!"

Слухання відбудуться у четвер, 28 травня, в адміністративному приміщенні КП “Вінницяоблводоканал” (вул. Київська, 173, другий поверх, актова зала). Початок – о 9:00.

Заявки на реєстрацію для участі можна подати до 27 травня за телефоном: (0432) 61-91-59, або надіслати на електронну адресу: [email protected]

Також до 27 травня у “Вінницяоблводоканал” можна надіслати зауваження та пропозиції. Їх приймають  в письмовому та/або електронному вигляді за адресами:
– e-mail: [email protected]
– 21022, м.Вінниця, вул. Київська, 173.

Також зазначимо, що у КП можуть проінгнорувати заклики містян, формат слухань не передбачає, що комунальники мають дослухатися до думки споживачів послуг. На жаль... Але якщо мовчати, то потім не варто буде жалітися на зависокі тарифи. Тож будь-який протест - це привід для керівництва замислитися над ситуацією. 

Ірина Заіковата

26 травня, 2020