Чи з’явиться у Вінниці власний «Токіо»?

Новини Вінниці / Чи з’явиться у Вінниці власний «Токіо»?

Далеко не в кожному місті безліч мікрорайонів мають географічні назви. Це особливість Вінниці. Якщо нині в моді японські сакури, то чи не варто одну з безіменних місцевостей на мапі обласного центра назвати Токіо чи Кіото? Принаймні, це політично доцільно.

Далеко не в кожному місті безліч мікрорайонів мають географічні назви. Це особливість Вінниці. Якщо нині в моді японські сакури, то чи не варто одну з безіменних місцевостей на мапі обласного центра назвати Токіо чи Кіото? Принаймні, це політично доцільно. 

Оскільки президент Петро Порошенко 2017-й оголосив роком Японії в Україні - Вінницю, як і інші міста мали б «засакурити». Загалом планувалося посадити 2500 саджанців сакури, які посол Японії Шігекі Сумі мав би передати протягом року у різні міста. Ще в березні дипломат надав очільникам Вінниці сертифікат на 80 дерев. Це заява про наміри, а не саджанці, але японцям, зазвичай, вірять. Вони слово тримають. Окрім цього, місцева влада планувала закупити саджанці самостійно. 

До речі, перші паростки «сакурізації» міста прослідковувалися ще у 2016 році. КП «Вінницязеленбуд» висадив 27 дерев на вул. Порика, десять - біля фонтану, що на проспекті Космонавтів, а дев’ять – на вулиці Соборній. Коли стало відомо про подарунок посла, міськрада вирішила за бюджетні кошти замовити більше сотні сакур. Та вже цього року мерії довелося відмовитися від планів по облаштуванню алеї з екзотичних японських дерев на третій черзі проспекту Космонавтів. Але саджанці – віртуальні чи реальні – мають бути. Моргунов слова дотримується.

Повернімося до японців. Шігекі Сумі знову завітає до Вінниці. У міськраді анонсується його візит на 3 листопада. Під час перебування у місті посол разом з місцевими першими особами має висадити кілька саджанців біля пам’ятника жертвам Чорнобильської трагедії. Так, зважаючи на те, що аварія на «Фукусімі» зближує наші держави, символічно, що дипломат візьме в руки лопату саме біля знакового монументу. 

Але у місті не забули, що ще мають висаджувати? Чому б не зробити алею десь у безіменному мікрорайоні, щоб вже наступного дня не назвати його місцевим «Токіо»? У Вінниці є власні «Париж», «Ліверпуль», «Лондон», «Варшава», «Пекін» і навіть «Пентагон». Варто розширяти географію на Далекий Схід. Адже такого ще немає в інших містах. 

Олег Верлан
 

Антон Булгаков

2 листопада, 2017