Чи здорожчало навчання у вінницький університетах? Найвитратніше стати медиком

Новини Вінниці / Чи здорожчало навчання у вінницький університетах? Найвитратніше стати медиком

 Щорічно вінницькі абітурієнти окрім вибору предметів, та безпосередньої здачі ЗНО, переймаються тим, у який саме ВУЗ подати документи, та скільки коштуватиме навчання. Адже кількість бюджетних місць з кожним роком меншає...

Щорічно вінницькі абітурієнти окрім вибору предметів та безпосередньої здачі ЗНО, переймаються тим, у який саме університет подати документи, та скільки коштуватиме навчання. Адже кількість бюджетних місць з кожним роком меншає...

Так, як за декілька днів відбудеться останнє ЗНО, випускники готуються до вибору вищого навчального закладу. Однак, з 2020 року Міністерство освіти України підвищує вартість навчання за контрактом, правда, не для всіх. Загалом, подорожчають 38 спеціальностей - найпопулярнішихі серед абітурієнтів.

Тобто, буде дорожчим навчання на юристів, економістів, журналістів і фінансистів. У той же час правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природні, аграрні, педагогічні науки. Подорожчання не торкнеться і тих, хто вже навчається в українських вишах.

«У 2020 році мінімальна ціна навчання на контракті не може бути менше, ніж 60% від фінансування, яке держава виділяє в перерахунку на одного студента-бюджетника в конкретному університеті», - розповідає заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний.

За підрахунками Міністерства освіти в середньому за рік навчання контрактник віддає 16 000 гривен, тоді як на бюджетника держава витрачає більше 40 000, а суми повинні бути однаковими. Адже, мінімальна вартість навчання враховує доходи людей і не може бути вище трьох середніх зарплат в області.

За словами посадовця, індикативна собівартість навчання на контракті в 2020 році коливається між 6 і 39 тисячами гривень.

«Справедлива ціна на контракти дозволить підвищити якість освіти. Більше грошей - це можливість університетам інвестувати в лабораторії, а також платити більш високу зарплату кращим викладачам. У той же час встановлення індикативної собівартості на популярні спеціальності дозволить мотивувати надходять йти на менш популярні програми, наприклад, інженерні. Вони затребувані на ринку праці», - каже Єгор Стадний.

Вартість навчання буде корелюватись з доходами людей в регіоні. Якщо ціна буде вище, ніж три середні офіційні заробітні плати в області, університети можуть не підвищувати її. За такими розцінками мають працювати 97 установ вищої та професійної перед вищими освіти, які підпорядковуються МОН, а вартість залежить від конкретного закладу і спеціальності.

Найдорожче, наприклад, вчитися в Київському національному університеті культури і мистецтв. Для молодшого бакалавра навчання обійдеться 35591 гривень, для бакалавра - 39546, а для магістра - 47 328.

Тож, скільки коштує навчання в університетах Вінниці?

У навчальних закладах Вінниці мінімальна вартість контрактного навчання коливається від 13 до 42 тисяч гривень. Вартість року навчання для студентів, що надходять на повний період навчання в Вінницький національний медичний університет ім. Н. І. Пирогова в цьому році становить від 31 600 до 42 400 гривень.