Чи загрожує Вінниці удар іранськими дронами-камікадзе?

Новини Вінниці / Чи загрожує Вінниці удар іранськими дронами-камікадзе?

Щодня росіяни запускають у напрямку Одещини та Дніпропетровської області іранські дрони-камікадзе. Чи є загроза «зустрічі» з цією техніки у Вінниці? Технічні характеристики безпілотників дозволяють використовувати їх на доволі великі відстані.

Нагадаємо, дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136 протягом 23-26 вересня було вражено об'єкт інфраструктури, припортову будівлю, а також військовий об'єкт в Одеській області. За словами експертів, росіяни запускають по шість-вісім таких камікадзе, які можуть знищувати системи ППО та руйнувати будівлі. Запускають у тимчасово окупованому Криму. Дальність польоту цих дронів з мису Тарханкут становить понад 180 км. У війні проти України росіяни маркують імпорт як «Герань-2».

Як повідомляє АрміяInform, лише за вчорашній день, 26 вересня, Повітряні Сили ЗСУ збили 4 дрони-камікадзе іранського виробництва. Сьогодні зранку такий же результат продемонстрували Військово-Морські Сили ЗСУ. Процент знищення цього нового типу озброєння щоденно зростає.

«Це було питанням часу та набуттям хоча б мінімального досвіду протидії нового для українського війська виклику, – прокоментував полковник Юрій Ігнат, речник Командування ПС ЗСУ. – Статистику знищення іранських дронів покращують як ППО Повітряних Сил, так і Сухопутних військ, Військово-Морських Сил. Для знищення використовується великокаліберне стрілкове озброєння, зенітні установки, засоби РЕБ, ПЗРК».

У Командуванні ПС ЗСУ додали, що заявлені характеристики Shahed-136 відрізняються від реальних.

«Дрон, масою у 200 кг, навряд чи зможе подолати заявлену відстань у 2500 кілометрів. Мова йде про сотні кілометрів. За своїми ТТХ він є досить примітивним, проте через відносну точність – небезпечним», - додав Ю.Ігнат.

Shahed-136 мають модифікації, які здатні завдавати високоточних ударів. Однак більш поширеним є варіант, що наводиться за супутниковими координатами та вражає лише стаціонарні об’єкти.

 

ТТХ іранського дрону-камікадзе:

  • дальність польоту — до 1000 км;
  • швидкість – 185 км/год;
  • вага — 200 кг;
  • довжина — 3,5 м;
  • розмах крил — 2,5 м;
  • головна частина може нести до 50 кг вибухівки;
  • в рф цей дрон назвали «Герань-2».

Відстань від півострова Тарханкут до Вінниці близько 800 км. Тобто, теоретично БПЛА можуть дістатися Вінниці, але наразі росіяни застосовують їх на відстань до 300 км.

Олег Верлан

27 вересня, 2022