Чи вистачає судам коштів на листи? На Вінниччині пішли альтернативним шляхом

Новини Вінниці / Чи вистачає судам коштів на листи? На Вінниччині пішли альтернативним шляхом

Майже половина — 355 судів в Україні - не будуть надсилати сповіщення поштою. Це близько 47% від загальної кількості судів у державі. Ситуація склалася через брак державного фінансування. Одним з перших судів, що припинив надсилати повістки був Івано-Франківський міськсуд. На Вінниччині проблему вирішили, обравши альтернативний поштовим повідомленням шлях.  

Майже половина — 355 - судів в Україні не будуть надсилати сповіщення поштою. Це близько 47% від загальної кількості судів у державі. Така ситуація склалася через брак державного фінансування. Одним з перших судів, що припинив надсилати повістки був Івано-Франківський міськсуд. На Вінниччині проблему вирішили, обравши альтернативний поштовим повідомленням шлях.  

Про дефіцит коштів заявляють у більшості регіонів. У кожному другому українському суді публічно кажуть, що змушені відмовитися від листів, адже немає коштів на поштові марки. На Вінниччині про проблему знають, але не вважають її критичною.

«Дійсно, у 2020 році ситуація з фінансуванням судів є непростою. На сьогоднішній день фінансових ресурсів на придбання поштових марок використано значно менше (майже на 50%), ніж у минулому році», - пояснив NaПарижі заступник начальника Територіального управління Державної судової адміністрації України в Вінницькій області Олег Кислиця.

За його словами, ситуація щодо забезпечення місцевих загальних судів Вінницької області поштовими марками є контрольованою.

«Суди забезпечені марками в мінімальній кількості до кінця цього року. Разом з тим, зважаючи на стан фінансування, і Державною судовою адміністрацією України, і територіальним управлінням місцевим загальним судам рекомендовано забезпечити економію поштових марок та максимальне використання можливостей Електронного суду в частині надсилання повісток про виклик до суду у вигляді смс-повідомлень. Відтак, місцеві загальні суди (кількість – 29) Вінницької області не припиняли роботу через неможливість надсилання поштових відправлень.

Прогнозувати ситуацію на наступний рік наразі не будемо, оскільки Закон України «Про Державний бюджет на 2021 рік» ще не прийнятий», - зазначив посадовець.

Олег Верлан

11 грудня, 2020