Чи всім ФОПам потрібні РРО? Вінницькі податківці пояснили, кого не стосується новація

Новини Вінниці / Чи всім ФОПам потрібні РРО? Вінницькі податківці пояснили, кого не стосується новація

В Україні реєстратори розрахункових операцій (РРО, касові апарати або спеціальні програми на смартфони) встановили вже понад 553 тис. фізосіб-підприємців (ФОПів). Тільки з початку року їхня кількість збільшилася на 31 тисячу. Таким чином, у ДПС сподіваються, що до кінця року більшість ФОПів виконає норму закону і вестиме прозорий облік своїх доходів. Проте, далеко не всі підприємці працюють з готівковими операціями. Чи потрібен касовий апарат у разі відсутності готівки?..

Зазначимо, за даними Опендатабот, всього в Україні працюють 1,9 млн ФОПів. Наприкінці 2021-го, за кілька днів до набуття чинності норми закону про обов'язкове використання РРО для більшості ФОПів, щодня кількість підприємців з прозорим обліком збільшувалася на 10 тис. осіб. Такими темпами знадобиться кілька місяців для того, щоб тіньові обороти практично повністю ліквідували.

Також варто зазначити, що незначна частина ФОПів все ще виступає проти встановлення РРО. Вони, як вважається, відмовляються вести прозорий облік, який унеможливить торгівлю фальсифікатом, зобов'яже їх видавати чеки клієнтам та показувати свої обороти податковій. Є й інша категорія підприємців. Їх діяльність апріорі не передбачає готівку. І що робити у такому разі? NaПарижі з цим запитанням звернувся до ГУ ДПС у Вінницькій області.  

«У разі проведення розрахунків за отримані товари у безготівковій формі через установи банку, реєстратори розрахункових операцій або програмні РРО застосовувати не потрібно.

Звертаємо увагу на визначення терміну «безготівкові розрахунки». Це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів.

Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді. 

При отриманні готівкових коштів на місці здійснення діяльності суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО або ПРРО. Проте така вимога не поширюється на платників єдиного податку 1-ї групи», - пояснили податківці.

Нагадаємо, навіщо потрібний РРО? Щоб скоротити рівень фальсифікату та контрабанди, зменшити рівень тіньової економіки та захистити покупців. 

Олег Верлан

11 січня, 2022