Чи подорожчає у цьому році гречка? На Вінниччині прогнозують гірший врожай за минулорічний

Новини Вінниці / Чи подорожчає у цьому році гречка? На Вінниччині прогнозують гірший врожай за минулорічний

На сталою традицією у споживанні є «індекс гречки». Цей продукт за звичкою вважають стратегічним, тому завжди орієнтуються на його ціну. Чи подорожчає крупа майбутнього врожаю?

Протягом 2022 року у роздріб гречка суттєво піднялась у ціні. Якщо на початку року кілограм можна було купити за 45 гривень, то тепер подекуди коштує до 80. Про зростання попереджали заздалегідь, адже при досить великому споживанні Україна традиційно її імпортувала з Казахстану та Росії. Нині ж ці шляхи постачання закрито. Втім, ще у березні посадовці та аграрії запевняли, що мають переорієнтувати сектор, зменшивши частку товару на експорт (кукурудза, соя, ріпак, соняшник).

Нині начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов повідомив, «продовжують сіяти кукурудзу на зерно, гречку та сою». Гречки з 7,4 тис. га посіяно на площі 4,5 тис. га (61 %). За його словами, у 2021-му зібрали найбільший врожай гречки за останні декілька років.

«За прогнозами експертів, цього року врожай буде меншим на 10-12%. Причина – засуха», - підкреслив очільник області.

Посуха спостерігалась також в інших районах-гречкосіях – Черкащині, Житомирщині, Хмельниччині, Дніпропетрвощині. Отже якщо не збільшено посівні площі, загальний врожай може бути меншим. Разом з тим, зменшилась і кількість споживачів, адже до 4 млн українців залишили країну через війну. Лише незначна частина вже повертається.

Тому, ймовірно, ціна на гречку не падатиме, а прибутковість вирощування цієї культури досягне рівня ріпаку чи сої, зважаючи на складнощі з імпортом.

Олеся Рудницька

21 травня, 2022