Чи можна у вінницьких аптеках знайти заборонений Німесил?

Новини Вінниці / Чи можна у вінницьких аптеках знайти заборонений Німесил?

Із 4 вересня Держслужба з лікарських засобів та контролю за наркотиками заборонила реалізацію препарату Німесил в аптеках країни. Йдеться про усі серії медикаменту італійського виробництва, марковані польською мовою, які, за висновком Держслужби з лікарських засобів, офіційно не ввозились на територію України. Тобто, по суті є контрабандою.

Із 4 вересня Держслужба з лікарських засобів та контролю за наркотиками заборонила реалізацію препарату Німесил в аптеках країни. Йдеться про усі серії медикаменту італійського виробництва, марковані польською мовою, які, за висновком Держслужби з лікарських засобів, офіційно не ввозились на територію України. Тобто, ймовірно є контрабандою.

У своєму «Інформаційному листі» суб’єктам господарювання Держслужба з лікарських засобів пише:

«Забороняється реалізація, зберігання та застосування лікарського засобу: НІМЕСИЛ®, гранули для оральної суспензії, 100 мг/2 г у однодозових пакетах, всіх серій, виробництва “Laboratori Guidotti S.p.A”, Італія, з маркуванням польською мовою, на підставі встановлення факту реалізації лікарського засобу, з маркуванням польською мовою /Розпорядження Держлікслужби від 04.09.2019 № 6687-001.1/002.0/17-19 /. Суб’єктам господарської діяльності, які здійснюють реалізацію, зберігання та застосування лікарських засобів, невідкладно після одержання даного розпорядження перевірити наявність вказаного лікарського засобу з маркуванням польською мовою, вжити заходи щодо вилучення його з обігу шляхом знищення».

NаПарижі поцікавився у кількох аптеках Вінниці, чи є у них в продажу препарат Німесил та чи вилучають його заборонені серії.

Купити знеболювальне та жарознижуюче цієї марки можна, його завозять майже щодня до аптеки «Доброго дня» по проспекту Юності. Принаймні так каже касирка пані Інна.

Заборонено, мабуть, певні серії чи партії препарату. У нас таких не було, тому Німесил завозять, але його дуже швидко розкуповують, тому зараз уже немає. Поки що приписів щодо заборони нам не надходило. Якщо є такі приписи щодо того чи іншого препарату, ми складаємо його в окремий ящик і чекаємо подальших розпоряджень, - розповідає аптекарка.

Не вдалося придбати Німесил і в аптеці «Фармавін» по вулиці Келецькій. Але там про заборону препарату чули. Більше того, завідувачка аптеки відкриває документ у комп’ютері і читає лист, який до них надійшов про заборону й вилучення усіх серій Німесилу із 4 вересня.

Якраз відтоді препарат нам і не завозили, - каже пані Альона.   

Натомість вона пропонує цілу низку замінників препарату, які, каже, нічим не гірші. Адже діюча речовина у них – та ж, що й у Німесилу. Особливо популярний – Аффіда. Купують також Німедар та Німід.   

Не вдалося відшукати Німесил і в аптеках кількох інших відомих у місті мереж. У деяких, щоправда, аптекарі взагалі відмовляються будь-що пояснювати. А в мережі «Конекс» за інформацією про наявність препаратів відправляють у маркетингову служба головного офісу. Хоча, кажуть, Німесилу немає. На запитання: чи давно, відповідають: «відносно»…       

Сергій Маламура

8 вересня, 2019