Чи містяться антибіотики у курятині на Вінниччині? Експерти проаналізували курячі стегна

Новини Вінниці / Чи містяться антибіотики у курятині на Вінниччині? Експерти проаналізували курячі стегна

Центр експертиз ТЕСТ опублікував дослідження курячих стегон кількох відомих виробників, продукція деяких з них представлена і на Вінниччині. Метою експертизи стали припущення щодо вмісту шкідливих речовин. У підозрах стосовно якості курятини вінничани не є виключенням, і оцінюють торгову марку за різними показниками. У фахівців інший погляд, результати їх досліджень дають об’єктивну картину.

Центр експертиз ТЕСТ опублікував дослідження курячих стегон кількох відомих виробників, продукція деяких з них представлена і на Вінниччині. Метою експертизи стали припущення щодо вмісту шкідливих речовин. У підозрах стосовно якості курятини вінничани не є виключенням, і оцінюють торгову марку за різними показниками. У фахівців інший погляд, результати їх досліджень дають об’єктивну картину. 

Як зазначають у Центрі експертиз ТЕСТ, досліджували п’ять відомих торгових марок: «Гаврилівські курчата» (ТОВ «Комплекс Агромарс», потужності якого розташовані на Київщині), «Знатна курка» (ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський», потужності якого розташовані у Дніпропетровській та Запорізькій областях), «Славне курча», «Наша Ряба» (МХП, потужності якого розташовані у Вінницькій, Дніпропетровській та Черкаській областях) і «Чебатурочка» (ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» на Волині).

Для дослідження фахівці придбали продукцію торгових марок у супермаркетах, а також зразок ТМ «Славне курча» на ринку. При порівняльному тестуванні продукція була перевірена за різними показниками, також оцінили, наскільки правильно оброблене м'ясо та його товарний вид.

«З урахуванням результатів перевірки в лабораторії, органолептичної оцінки, а також зауважень щодо маркування та пакування, були виставлені загальні оцінки. Упаковка різних частин курячого м'яса сьогодні приблизно схожа. Є упаковка із застосуванням захисних газів - найнадійніша (в цьому тесті це "Наша Ряба"). Є пінопластові піддончики загорнуті плівкою. На ринку м'ясо продається і зовсім без упаковки, на вагу в одноразові пакети, це найгірший варіант з гігієнічної точки зору», - зазначається у висновку експертів.

Головне питання, яке хвилює споживачів: чи є в курячому м'ясі гормони й антибіотики? Ці параметри фахівці перевірили в першу чергу.

«З антибіотиків м'ясо тестували на наявність хлорамфінеколу, цінкбацітраціна і з'єднань тетрациклінової групи. Їх не повинно бути в м'ясі. Так само, як і гормонів, серед яких перевіряли м'ясо на утримання 3 з'єднань (діетілстільбестролу, естрадіолу 17-бета, тестостерону). Ні гормонів, ні антибіотиків, ні мікотоксинів (афлатоксину В1) в курячому м'ясі виявлено не було. Зразки по цих речовинах безпечні», - вказують автори дослідження.

Щодо мікробіологічних показників безпеки, то м'ясо досліджували за загальним змістом мікроорганізмів (загальне мікробне число, раніше МАФАМ). Їх не повинно бути більше 5х105 КУО в 1 г для фасованої продукції. Цього разу цілих чотири зразки з п'яти, не пройшли перевірку: перевищення було зафіксовано в «Знатна курка», «Гаврилівські курчата», «Славне курча» і «Чебатурочка». Другий показник порадував: сальмонели не було ні в одному зразку. Ці показники мікробіології нормуються наказом №16 Департаменту ветеринарної медицини.

Ще одне дослідження - дельвотест. Інколи споживачі припускають, що несвіже м'ясо курки промивають у хлорці або в чомусь подібному перед продажем… Завдяки дельвотесту це не складно з’ясувати. У жодному випадку нічого такого не виявили.

Перевіряли і масу на відповідність зазначеним «цифрам». Зауваження виникли лише до однієї марки – «Гаврилівські курчата», різниця із заявленою масою склала близько 58 г. Згідно з нормативами при масі нетто до 1 кг допускається відхилення в -15 г, якщо маса більше, то -1,5%.

Ще одним пунктом випробування була перевірка на вміст вологи (води). Згідно з довідковими даними вміст вологи в курячому м'ясі досягає 69-74% і може бути вище приблизно на 7%, якщо після забою застосовується водяне охолодження (на сьогоднішній день, частіше за все, саме так і охолоджується м'ясо). За отриманими цифрам, всі зразки в межах норми.

Органолептична оцінка – окрема тема. За вимогами стандарту (ДСТУ 3143: 2013) стегно повинно являти собою частину тушки, що складається з стегнової кістки з прилеглим до неї м'ясом. Тому вимоги до продукту такі:

• поверхня чиста, суха, але не обвітрена;

• колір м'яса - блідо-жовтий з рожевим відтінком;

• ніяких синців, згустків крові, інших кісток, крім стегнової;

• без стороннього запаху.

Саме таким має бути якісне охолоджене м'ясо. Не було зауважень щодо органолептиці в експертів тільки до зразку марки «Наша Ряба». Невеликі недоліки були у «Чебатурочки» - невеликий шматочок кістки і стегенця різної величини. Більш суттєві зауваження до ТМ «Гаврилівські курчата» (занадто багато шкіри, слизька поверхня і сторонній запах), «Знатна курка» (невеликий шматочок кістки, синюшний колір поверхні) і «Славне курча» (м'ясо погано знекровлене, є згустки крові, м'ясо відстає від кістки).

Олеся Рудницька

3 лютого, 2020