Чи є загроза для вінничан повторення "епідемії" гепатиту А, як у Миколаєвї

Новини Вінниці / Чи є загроза для вінничан повторення "епідемії" гепатиту А, як у Миколаєвї

У Миколаєві спалах Гепатиту А. Інфекція "брудних рук" поклала на лікарняні ліжка 39 людей, в тому числі 6 дітей. Серед можливих шляхів зараження вірусом фахівці розглядають і неякісну воду, яку могли вживати хворі. Відтак на Миколаївщині перевірять якість питної води у соціальних закладах, на ринках, підприємствах, пунктах доочистки і розливу.

У Миколаєві спалах гепатиту А. Інфекція "брудних рук" поклала на лікарняні ліжка 39 людей, в тому числі 6 дітей. Серед можливих шляхів зараження вірусом фахівці розглядають і неякісну воду, яку могли вживати хворі. Відтак на Миколаївщині перевірять якість питної води у соціальних закладах, на ринках, підприємствах, пунктах доочистки і розливу.

На Вінниччині ситуація щодо захворювання на гепатит А "спокійна". Про це NaПарижі розповів завідуючий відділом епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Державної установи "Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Степан Томин.

"На території Вінниччини за 11 місяців 2017 року зареєстровано лише 70 випадків вірусного гепатиту А. Якщо взяти статистику за попередні роки, то, наприклад, у кінці 90-х - на початку 2000-х  у нас реєструвалося по декілька тисяч випадків захворювання. На сьогоднішній день ситуація стабільна і не загрозлива.

Найбільш складна – у Хмільницькому районі, де в минулому році було зареєстровано 12 випадків гепатиту А. У всіх інших районах є лише поодинокі захворювання. Одним із факторів передачі збудника цієї інфекції є питна вода. На Вінниччині ми проводимо дослідження, саме на наявність у питній воді збудника вірусного гепатиту А . В минулому році результати показали, що у нашій воді немає вірусу", - зауважив Степан Томин.

Водночас епідеміолог наголосив, що гепатит А  - це кишкова інфекція, а тому, щоб її "не підхопити", потрібно дотримуватися елементарних правил особистої гігієни.

"Хоча питна вода у нас безпечна , але все ж таки, особливо дітям сиру воду не бажано давати. Вживати краще кип'ячену", - уточнив Степан Томин.

Саша ГРИГОРОВСЬКА