Чи якісна вода у Південному Бузі? У Вінниці оприлюднили результати досліджень

Новини Вінниці / Чи якісна вода у Південному Бузі? У Вінниці оприлюднили результати досліджень

Фахівці Вінницького обласного Центру контрою та профілактики хвороб перевіряли зразки води Південного Бугу. Досліджували їх за хімічними та бактеріологічними показниками. За висновками лабораторії, вода забруднена органічними сполуками та кишковою паличкою.

Як зазначають у Центрі контрою та профілактики хвороб, державний моніторинг здійснювався у трьох точках: Т14 - водоймище в районі Стрижавського мосту, Т16 – район центрального автовокзалу Вінниці та Т17 – водоймище в районі фонтану «Рошен».

При дослідженні води поверхневої водойми Південного Бугу на санітарно-паразитологічні показники – збудників паразитозів не виявлено, а отже можна зробити висновок, що вода у Південному Бузі в межах забруднена органічними речовинами. Про це свідчить наднормативна кількість лактозо-позитивної кишкової палички та підвищений рівень біохімічного споживання кисню (БСК - 20). Отож, фахівці Центру в ході моніторингу встановили, що:

Т. 14 (на 1 км вище водозабору, Стрижавський міст)

Якість води поверхневої водойми р. Південний Буг не відповідає вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених місць», затверджених наказом МОЗ України від 19. 06. 1996р. № 173  по санітарно–хімічних показниках:

- запах – 3б (при нормі не більше 1),

- БСК (біохімічне споживання кисню) – 20 – 13,3мгО2/дм3 (при нормі не більше 3)

Т. 16 (на 100м нижче впадіння р. Тяжилівка, Центральний автовокзал)

Якість води поверхневої водойми р. Південний Буг не відповідає вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених місць», затверджених наказом МОЗ України від 19. 06. 1996р. № 173  по наступних показниках:

- мікробіологічні показники -  ЛКП –  15000в дм3, при нормі – не більше 10000в дм3,

- санітарно – хімічні показники : запах – 3б (при нормі не більше 1),

- БСК – 20 – 11,25мгО2/дм3 (при нормі не більше 3)

Т. 17 (на 100м нижче впадіння р. Вінничка, район фабрики Рошен)

Якість води поверхневої водойми р. Південний Буг не відповідає вимогам «Державних санітарних правил планування та забудови населених місць», затверджених наказом МОЗ України від 19.06. 1996р. №173  по наступних показниках:

- мікробіологічні показники: ЛКП –  15000в дм3, при нормі – не більше 10000 в дм3,

- санітарно–хімічні показники: запах – 3б (при нормі не більше 1),

- БСК – 20 – 12,5мгО2/дм3 (при нормі не більше 3)

Яку шкоду приносить забруднення річок для здоров’я людини та умов її існування? 

- Якість водопровідної води в нашому місті з багато в чому залежить від якості води в р. Південний Буг, яка є основним джерелом водопостачання. За інтенсивного забруднення річкової води неможливо отримати доброякісну питну воду!

- Забруднення водойми робить небезпечним вживання в їжу риби та рибопродуктів, які можуть бути забруднені важкими металами, пестицидами та іншими токсичними хімічними речовинами.

- Забрудненою водою не можна зрошувати сільськогосподарські угіддя, сади та городи, використовувати в птахівництві та тваринництві. У забрудненій воді небезпечно купатись, заковтувати воду, займатись спортом. Забруднена вода може стати причиною водних епідемій, масового отруєння людей токсичними, канцерогенними, радіоактивними, алергенними та  мутагенними речовинами.  

Як же вберегти нашу річку від забруднення? Що заборонено санітарним законодавством?

Вздовж різного виду водойм встановлюються водоохоронні зони, в межах яких заборонено:

- використання стійких та сильнодіючих пестицидів;

- влаштування кладовищ, скотомогильників, звалищ, полів фільтрації;

- скидання неочищених стічних вод, використовуючи рельєф місцевості (балки, пониззя,кар’єри тощо), а також потічки.

В межах водоохоронних зон виділяють земельні ділянки під прибережні захисні смуги по обидва береги річок (100м для великих річок, 50м для середніх та 25м для малих) в яких заборонено:

 - розорювання земель, садівництво та городництво;

- зберігання та застосування пестицидів та добрив;

- влаштування літніх таборів для худоби;

- будівництво будь – яких споруд, в тому числі баз відпочинку, дач, гаражів, стоянок для автомобілів;

- миття та обслуговування транспортних засобів та техніки;

- влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких та твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації тощо.

Олеся Рудницька

5 грудня, 2021