Чи готові вінничани до протестів? Результати досліджень

Новини Вінниці / Чи готові вінничани до протестів? Результати досліджень

Наприкінці грудня Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» щодо протестних настроїв українців. Його результати опубліковані 13 січня. Роками соціологи називали Вінниччину маркерною областю, оскільки настрої населення відповідають середнім показникам по країні. У даному випадку, мабуть, можна припустити, що середньодержавні показники відповідають вінницьким.

Так от, за даними опитувань, проведених КМІС, частка тих, хто стверджує, що не готові брати участь у будь-яких акціях масового протесту протягом 2020-2021 рр. змінилась з 57% у 2020р. на 64% у 2021р.

У грудні 2021 року в акціях протесту готові брати участь 32,4% дорослих жителів України,  зокрема 15,7% українців вбачають свою участь у виборчій компанії як формі протесту, 11,3% - у санкціонованих мітингах та демонстраціях, 10,3% - зборі підписів під колективними відозвами. Порівняно із попереднім роком рівень готовності до участі в акціях соціального протесту знизився на 5,6% порівняно з 2020р.

Найнижчий рівень готовності до участі в акціях протесту спостерігається у Східному регіоні (69,8% не готові до протестів), найвищий – у Центральному (58% не готові до протестів). У Західному та Південному регіонах ситуація практично не відрізняється (не готові до протестів 65,4% та 66,7% відповідно)

Щодо регіональних відмінностей за окремими видами акцій протесту, найменше тих, хто готовий брати участь у виборчій компанії у Східному та Західному регіонах (12,7% та 15,1% відповідно), найбільше у Центральному регіоні (17%) та у Південному – 16,4%. В іншому значущих розбіжностей за регіональним розподілом немає.

Олег Верлан

14 січня, 2022