Чи будуть конфіскувати майно за фейкові "мінування"?

Новини Вінниці / Чи будуть конфіскувати майно за фейкові "мінування"?

За неправдиве повідомлення про мінування об'єктів інфраструктури планується конфіскація майна. Про це йдеться у схваленому Кабінетом міністрів проєкті закону щодо кримінальної відповідальності. Що стосується Вінниці, то випадки з «мінуванням» на жаль стали буденність. Так, NаПарижі писав про чергове «замінування» 14 липня чи не усього міста. «Жартівник» в електронному листі перелічив лікарні, вокзали та торговельно-розвальні центри.

За неправдиве повідомлення про мінування об'єктів інфраструктури планується конфіскація майна. Про це йдеться у схваленому Кабінетом міністрів проєкті закону щодо кримінальної відповідальності. Що стосується Вінниці, то випадки з «мінуванням» на жаль стали буденністю. Так, NаПарижі писав про чергове «замінування» 14 липня чи не усього міста. «Жартівник» в електронному листі перелічив лікарні, вокзали та торговельно-розвальні центри.

На засіданні Уряду, 15 липня, повідомили, що згідно з пояснювальною запискою, кількість завідомо неправдивих повідомлень про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності останнім часом набула загрозливого масштабу.

Зокрема наводяться дані Нацполіції за 2019 рік, відповідно до яких слідчі розпочали досудове розслідування близько 2000 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 259 Кримінального кодексу України, що вдвічі більше, ніж у 2018 році.

Зазначається, що з січня по березень 2020 року було розпочато 213 кримінальних проваджень за вказаною статтею. Зокрема повідомлення носять комплексний характер, коли одночасно повідомляється про "мінування" десятків об'єктів. Правоохоронці змушені залучати велику кількість спецтехніки та особового складу для перевірки цих повідомлень.

Проєктом закону пропонується як обов'язкове додаткове покарання у вигляді конфіскації майна за вчинення злочину, передбаченою статтею 259 ККУ (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності - ред.).

Нині вчинення злочину за вказаною статтею карається позбавленням волі на строк від двох до шести років. За повторне вчинення злочину - позбавленням волі від чотирьох до восьми років.

Законопроєкт має розглянути та схвалити Верховна Рада.