Чотири вироки за злочини, пов’язані з війною, переглянув за рік Вінницький апеляційний суд

Новини Вінниці / Чотири вироки за злочини, пов’язані з війною, переглянув за рік Вінницький апеляційний суд

Із початку повномасштабного вторгнення РФ до України Вінницький апеляційний суд залишив без зміни три вироки за злочини, пов’язані з війною: державну зраду; виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів; виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників. Засуджених покарано відповідно 15, 5 та 3 роками ув’язнення.

Як повідомляють у пресслужбі ВАС, вирок же щодо вінничанина, якого міський суд визнав винуватим у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 436-2 Кримінального кодексу України, в апеляційній інстанції скасували. Підстава – істотні порушення кримінального процесуального закону. Нині ця справа перебуває на новому судовому розгляді в суді першої інстанції.

«Загалом минулого року на Вінниччині по справах, пов’язаних з війною, суди першої інстанції постановили 23 вироки. Дев’ять із них – за державну зраду. До речі, 2021-го визнали винуватими у скоєнні так званих воєнних злочинів лише двох людей. Їм інкримінували посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», - зазначили у суді.

Макс Мельник

24 лютого, 2023