«Чорна справа»: прикордонники виявили на Вінниччині цех з виготовлення на експорт вугілля з незаконно вирубаної деревини

Новини Вінниці / «Чорна справа»: прикордонники виявили на Вінниччині цех з виготовлення на експорт вугілля з незаконно вирубаної деревини

У Могилів-Подільському районі Вінницької області співробітники Держприкордонслужби виявили в цех, в якому незаконно випалювали з українського лісу вугілля, яке потім нелегально експортували.

У Могилів-Подільському районі Вінницької області співробітники Держприкордонслужби виявили в цех, в якому незаконно випалювали з українського лісу вугілля, яке потім нелегально експортували.

Як повідомляє відділ комунікацій із засобами масової інформації Адміністрації Державної прикордонної служби України, у цеху знайшли понад 12 тонн готового до продажу вугілля та значну кількість деревини без відповідних маркувань, що засвідчують легальність її походження...

Тобто, можна припустити, що дерева вирубували нелегально, та, ймовірно, теж на Вінниччині.

Прикордонники зауважують, що зокрема, в цеху, де було чотири печі для виготовлення деревного вугілля методом піролізу, перебувала чимала кількість пакувального матеріалу. Мішки, в які упаковували вугілля, містили написи іноземною мовою для подальшого експорту незаконно виготовленого товару до Румунії та Молдови.  

Обшуки проведені у рамках кримінального провадження за ч. 1 ст. 246 КК України (незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу). Слідчі дії тривають. Сума оцінки вилученої продукції та завданих державі збитків буде встановлена після проведення експертиз.

Нагадаємо, останнім часом силовики різних відомств періодично виявляють факти незаконної вирубки лісів в області та транспортування партій деревини до так званих кінцевих покупців. Це цехи з переробки. Затримано десятки «чорних лісорубів». Наразі виявлено чергову «ланку» у масштабній «чорній справі», через яку регіон втрачає зелені насадження.

Макс Мельник

8 липня, 2021