Чому Зеленський звільнив чергового очільника обласного СБУ. Дудін різко відповів президенту

Новини Вінниці / Чому Зеленський звільнив чергового очільника обласного СБУ. Дудін різко відповів президенту

Володимир Зеленський звільнив очільника управління Служби безпеки України в Харківській області Романа Дудіна «за недбале виконання службових обов'язків» і пообіцяв, що його дії розслідуватимуть правоохоронці. Офіцер не став мовчати, а розповів, що відбувалось у Харкові у перші дні війни, та хто де перебував. Відповідь є доволі різкою.

Візит до Харкова очільника держави мав кадрові наслідки.

«Я приїхав, розібрався, звільнив очільника Служби безпеки України Харківської області за те, що не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто. Які мотиви – правоохоронці з'ясують», – заявив президент учора ввечері у зверненні.

У той же час Зеленський сказав, що подякував «керівництву області та міста «за те, що вони були і залишаються разом з харків'янами».

Ексглава управління СБУ Харківщини відреагував на звинувачення від Зеленського та розповів, як захищав місто. Роман Дудін вважає, що робив на посаді усе можливе для захисту області від окупантів, а у провалі оборони винні інші люди.

Нагадаємо, вночі 24 лютого Харків вперше піддався обстрілам. У перші години росіяни стояли у Вовчанську, у перші дні були захоплені місті Куп’янськ та Балаклея, трохи пізніше Ізюм. Харків одразу було оточено з півночі та сходу.

Дудін у своєму дописі перелічує, що було зроблено для того, аби зупинити ворога у перші дні війни, а також натякає, що керівництво регіону займалося не зовсім тим, чим потрібно

«Пам’ятаю, що за оперативною інформацією ворог давав дві години на здачу міста, міськраду та ХОДА було зачинено на «переоблік», а мій заступник по селектору із кабінету губернатора доповідав про поточну ситуацію президенту, а в той час керівництво регіону «сьорбало» каву в квартирі одного відомого народного депутата від ОПЗЖ», – заявив Дудін.

Також він сказав, що у день вторгнення йому довелося видавати зброю «патрульній поліції та УСР, бо своєї не було, а ГУНП – «в них команди не було».

«А у місті «чомусь» були зачинені військкомати та зброю ніхто не видавав, люди вмовляли дати хоч щось, а її вже просто не було», – пригадав звільнений очільник УСБУ в області.

На сьомий день, як згадує Дудін, у місті закінчився хліб і «ми домовлялись з пекарями про 30 тонн безкоштовного хліба для міста щодня». Офіцер звернувся до президента, заявивши, що «нікому ніколи не дозволяв витирати об себе ноги, хоч це президент, хоч це пересічний громадянин».

Ексглава СБУ на Харківщині також заявив, що аби відкинути всі звинувачення готовий «на проходження дослідження із задіянням поліграфу, або будь-яких інших опитувань». Він також оприлюднив відео із очільником Харківської ОДА на початку війни, в якому той зізнається, що неспроможний впливати на ситуацію в місті.

Як повідомляв KHARKIV Today, 23 лютого, напередодні вторгнення, голова УСБУ Роман Дудін говорив, що навколо Харкова створено два пояси оборони.

«Штаб антитерористичного центру працює у узгодженому режимі, щодня формуємо нові бригади. Сьогодні вже 7 бригад. Третій полк спеціального призначення розвідки проводив висадку в Ізюмі, Куп'янську. Посилилася складова ППО, фактично на сьогодні сформовано військове керівництво, зроблено мінування потенційних підходів, повний комплекс заходів. У місті працюють групи спецпризначення військової розвідки. Дуже непогано працюють. Сформовано два пояси оборони Харкова з військових. І 17 тисяч залишаються на сам Харків для наведення порядку», - сказав тоді Дудін.

Крім того, він говорив, що до міста прибули додаткові підрозділи, а на кордоні РФ сконцентровано близько 20 тисяч солдатів армії РФ.

«Форма одягнена, зброя підготовлена, бронетехніка також. Те, що стосується озброєння, боєприпасів, складів і так далі - всі підрозділи отримали зброю, отримали ПК, на складах на сьогоднішній день нічого ніде ні в кого фактично не залишилося, щоб унеможливити знищення одним ракетно-бомбовим ударом чи захопленням, або якимось диверсійним проявом. У постійному режимі на базі штабу АТЦ знаходяться, ми розгорнули вузол зв'язку, здійснює постійний зв'язок у певні проміжки часу дуже невеликі з усіма підрозділами, військовими частинами, збройними силами прикордонниками та інше на території Харківського регіону, для того, щоб у разі будь-якої позаштатної ситуації ми могли адекватно відреагувати на будь-які дії, на будь-які прояви», — сказав Дудін.

Олег Верлан

30 травня, 2022