Чому з харківського Екопарку Фельдмана тварин не передають до Вінниці? Подільський зоопарк готовий до прийому копитних

Новини Вінниці / Чому з харківського Екопарку Фельдмана тварин не передають до Вінниці? Подільський зоопарк готовий до прийому копитних

Розташований на півночі Харкова Екопарк місцевого бізнесмена та політика О.Фельдмана вважався однією з родзинок міста. Під час війни рашисти нещадно бомбили територію звіринця, тому адміністрація частково відпустила тварин, частково їх перевезено в інші регіони. Чому до процесу прихистку не залучений Подільський зоопарк? Виявляється, заклад готовий підставити плече.

«Нещодавно ми забрали двох хижаків з Одещини. Готові прийняти і харківських тварин – птахів та копитних, про що я особисто адміністрації Екопарку неодноразово казав. Зв’язувався ще до війни, казав про небезпеку. І потім. Крайній раз – позавчора», - пояснив NaПарижі директор Подільського зоопарку Євген Ткачик.

За його словами, вінницький звіринець на певний час готовий прийняти зебр, верблюдів, приматів, але харків’яни не «віддають». На Полтавщині керівництво Екопарку обладнало територію, куди перевозить більшість тварин. Окрім того, велику кількість копитних під час обстрілів відпустили у ліс, аби вони самі шукали прокорм. Спіймати їх тепер доволі складно, адже бойові дії ведуться неподалік північної околиці міста. А тварини налякані…

«Ми готові у будь-якій момент прийняти тварин. Як тільки буде потреба та бажання харків’ян», - запевнив Є.Ткачик.

Поки що у Вінниці адаптуються ягуар та тигриця, які перебралися з-під Одеси. Для хижаків до осені мають збудувати нові вольєри.

«Вже розмовляли з проектантами. Вони розпочали працювати. Складність у тому, що ягуару потрібен вольєр з опаленням, адже тварина не звикла до наших кліматичних умов. Тигриця – уссурійська, їй байдуже. Орієнтовно вольєри для хижаків коштуватимуть близько 10 млн грн. Впевнений, вони будуть побудовані вчасно», - зазначив керівник звіринцю.

Як каже Є.Ткачик, вольєри будуть схожими на ті, в яких перебувають ведмеді – зі склом, водоймою. Частину коштів у зоопарку «візьмуть» з власних доходів, решта – від меценатів. До речі, на їжу для ягуара та тигриці гроші передають доброзичливці, а це 4,5 і 9 тисяч щомісячно.

Ігор Заіковатий

14 квітня, 2022