Чому вінницьке сало за ціною делікатесу, а вартість свинини стає «демократичною»

Новини Вінниці / Чому вінницьке сало за ціною делікатесу, а вартість свинини стає «демократичною»

Певним чином дивну ситуацію можна нині спостерігати у торговій мережі Вінниці. З одного боку, знамените вінницьке сало за кілька місяців знову подорожчало на 15-20%, а от з другого - на свинину у спеціалізованих магазинах навіть скидки впроваджують, і коштує вона як курятина.

Незабаром буде по 200

Вінничани з досвідом знають, що найкраще сало слід шукати на рядах ринку «Урожай» або «Центрального». І не кожного ранку там знайдеш «таке як треба». Найліпші «смуги» продають по 180 грн/кг, товар середньої якості – по 150. Хоча ще у вересні «150» продавці хотіли за найкращі шматочки.

«Поїдьте в село і знайдіть там справжнє сало», - майже однаковими фразами пояснюють продавці ціну, сумуючи за часами, коли був вибір і пропозиція.

Торговці скаржаться на те, що на Вінниччині відмовляються від розведення свиней у приватних садибах, а коли ріжуть ті, хто залишився, то думають, чи варто продавати на місцевому ринку, адже у Києві за «вінницьке» отримають більше.

«Це у Колі Тищенка все задешево. Нехай приїде до Вінниці подивиться. На «Бессарабці» наче вже спеціально для нього цінники зробили. І ми зробимо», - жартують продавці з «Урожаю», додаючи, що вартість справжнього селянського сала лише зростатиме та невдовзі сягатиме 200 гривень за кіло.  

Продавці кажуть про альтернативу – «польське» сало, яке можна знайти у Вінниці, але навіть не гурмани не купують імпортну «резину».

Демпінг імпорту

Через постійне скорочення ринку вітчизняної свинини місцеві переробники давно «підсіли» на імпорт. У жовтні Україна встановила антирекорд з місячних обсягів ввозу дешевої свинини.

За інформацією Асоціації свинарів України (АСУ), минулого місяця було ввезено понад 6 тис. т. Це майже на чверть перевищує попередній імпортний максимум, зафіксований у серпні 2021-го – 4,9 тис. т. Найбільше свинини до України постачають країни Європи –понад 85% продукту.

Як зазначають в АСУ, зниженню ціни на європейську свинину посприяли слабка закупівельна активність на внутрішніх ринках, а також низька активність торгівлі з Китаєм. Це призвело до того, що ще у серпні середньозважена митна вартість кілограма імпортованої свинини складала близько 2 доларів, а у жовтні вона вже опустилася до 1,74 долара/кг.

«Митна вартість більшості категорій свинини протягом вересня-жовтня знизилася на 3-9 центів за кілограм. Переважна частина імпорту коштувала вітчизняним імпортерам 1,5-1,77 дол./кг. Суттєвіше знизилися ціни і на дорожчі позиції», – повідомляють в асоціації.

Основними країнами-постачальниками свинини до України є Данія, Польща та Нідерланди (разом 85%). Окрім них нарощує обсяги ввезення Бельгія – 10% надходжень до України свинини в жовтні забезпечила саме вона.

Саме імпорт потрапляє до ковбасних цехів та мережі роздрібної торгівлі свининою. І таке м'ясо буде дешевшим за місцеве.

Забивають свиней більше, ніж вирощують

Через те, що свинарі України «згортають» виробництво, вітчизняний продукт може зникнути з прилавків – і тоді країні доведеться завозити це м'ясо з-за кордону в 100%-му обсязі.

В АСУ додають, що однією з ознак кризи, що насувається, є різке скорочення приросту промислового поголів'я свиней. Якщо на початку року цей показник перевищував 12%, то до кінця вересня він скоротився більш ніж утричі – до 3,8%.

Справа в тому, що забивають свиней більше, ніж вирощують. Якщо рівень забою, як вже зазначалось, зріс на 13,3%, то приріст вирощування склав лише 9,8%. Іншими словами, зазору на майбутнє практично немає.

Отже, експерти прогнозують занепад галузі та майже повне її імпортозаміщення.

Олег Верлан

8 листопада, 2021