Чому вінничани дали високу оцінку місту? Муніципальне опитування показало, що містянам найбільше до вподоби

Новини Вінниці / Чому вінничани дали високу оцінку місту? Муніципальне опитування показало, що містянам найбільше до вподоби

На результати Всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту, у якому найкращі показники виявилися у Вінниці, по-різному відреагували навість самі вінничани. Звісно, більшість пишається містом. Меншість не погоджується чи втомилася від лідерства всьоме. Проте особливість опитування у тому, що не експертне журі, а безпосередньо містяни визначають своє ставлення, адже саме вони живуть тут і їм жити далі.

Зазначимо, результати опублікували 16 вересня. Дослідження провела Соціологічна група «Рейтинг» з 12 травня по 3 червня 2021 року в 24 містах України. Оцінювали 22 види послуг у різних сферах. Сумарно Вінниця отримала індекс у 3,6 бали, який залишив її на першій позиції рейтингу. Результат покращився у порівнянні з попереднім дослідженням (тоді місто здобула 3,5). 

Звісно, найкращою, на думку містян, Вінниця є не за усіма показниками. Найвищі оцінки серед досліджуваних міст респонденти дали у гуманітарній і комунальній сфері, а також – в інфраструктурі та екології. Загалом 74% опитаних вінничан підтримують напрям розвитку міста.

Згідно з даними опитування, вінничани вважають своє місто красивим (показник 1,8), доглянутим (1,6) та сучасним (1,4). Значення індексу коливається від -2 до 2. Також Вінниця опинилася серед лідерів за такими категоріями як «екологічно чисте», «радісне» й «розквітаюче».

Нагадаємо, опитування проводилось шляхом особистих інтерв'ю у будинках 19 196 постійних жителів України віком від 18 років і старше. Дані відображають узагальнену думку населення цих міст з диференціацією за віком та статтю. Статистична похибка не перевищує 3,5%, а коефіцієнт досяжності у середньому становить 65%. 

За словами директора Міжнародного республіканського інституту в Україні Майкла Дракмена, опитування дуже масштабне і ґрунтовне: різні сфери життя мешканців порівнюються в розрізі не тільки усіх міст, але й динаміки по роках.

«Дослідження показує, як  вони  бачать свої міста, якість вулиць, безпеку у місті. Дуже важливо показати, що у містах роблять у плані освіти, місцевої ідентичності, муніципальних бюджетів тощо», – зазначив М.Дракмен.

Чому вінничани щороку дають високі оцінки місту? Мабуть, на це питання у кожного є своя відповідь.

Олеся Рудницька

19 вересня, 2021