Чому в Україні чиновники «не помічають» виробників дронів, яких потребує армія

Новини Вінниці / Чому в Україні чиновники «не помічають» виробників дронів, яких потребує армія

Українські виробники розроблюють і на волонтерських засадах постачають на фронт безпілотні літальні апарати. Вони вже продемонстрували високу ефективність у режимі реальних бойових дій, зокрема у веденні розвідки.

При цьому Міноборони України так і не почало закуповувати ефективні та дешеві дрони для армії, віддаючи перевагу дорожчим апаратам, які постачає фірма голови парламентської фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Про це розповів голова Ради директорів та засновник інвестиційної компанії «ТЕКТ», кандидат економічних наук Вадим Гриб, який поділився своїми міркуваннями щодо причин такої ситуації.

Експерт розповів про те, що в Україні багато приватних фірм розробили і за власні та спонсорські кошти постачають в українську армію дрони, які вже показали відмінні результати на фронті.

«Вчора зустрічався з другом, який займається виробництвом безпілотників і постачає до ЗСУ на волонтерських засадах. Каже, показали чудовий результат, особливо розвідники. У реальних умовах відзняли матеріал, де інші моделі не змогли», – розповів Гриб.

При цьому, за його словами, держава виявилася не зацікавленою у забезпеченні дронами підрозділів Сил оборони України – попри те, що порівняно з БПЛА, які закуповуються зараз, вони коштують копійки.

«Запитую: а як із замовленнями, чи є бюджет? Каже, що зробили і відправили на фронт 250 моделей плюс підготували пілотів. Ціна однієї моделі $4500. Але офіційних замовлень від МО немає, туди важко пробитися. Ми ж, каже, не Арахамія, фірма якого постачає свої безпілотники і ціна у них вища... І такий смуток у голосі, оскільки знову треба шукати спонсорські гроші. При цьому він активно працює з профільним напрямом в Укроборонпромі, але всі зацікавлені тільки на словах, а на ділі бюджету немає», – констатував Гриб.

Причини ситуації, коли держава де-факто не зацікавлена у розвитку ОПК та у своєчасному забезпеченні армії всім необхідним, Гриб бачить у відкладеній у «довгу скриньку» реформі «оборонки».

«Для мене Укроборонпром – абсолютно безглузда структура, яку давно потрібно було розформувати, побудувавши нову сучасну систему управління, яка мотивує розвивати підприємства, забезпечуючи виконання оборонних замовлень. Причому згідно з Указом президента реформувати Укроборонпром треба було протягом 2021-2022 р., але ситуація взагалі не змінюється», – констатував експерт.

Він вказав на закладені у законодавстві та в оборонній стратегії України «підводні камені» та передумови для корупції. І це – попри те, що Україна змушена воювати з Росією ще з 2014 року.

«Закон про реформу оборонного комплексу, ухвалений у 2021 році, був повністю просякнутий корупційними інтересами, оборонна стратегія, яка ухвалювалася на РНБО, теж далека від досконалості, особливо зрозуміло це зараз. Знайшов свій лист на РНБО щодо прийняття оборонної стратегії від 28.04.21, так він актуальний і сьогодні!», – написав Гриб.

Він також опублікував згаданий лист, що містить низку простих, але дієвих пропозицій щодо виправлення ситуації. Крім іншого, Гриб рекомендував покласти розробку оборонної стратегії на Міноборони, позбавитися «соціалізму» в ОПК, відмовитися від просування системи пільг для підприємств оборонного комплексу, підвищуючи тим самим податкове навантаження на приватний сектор.

Роль держави у роботі підприємств ОПК має бути зменшена до розумних меж – і сконцентрована на розробці стратегії та пошуку компетентних людей, які керуватимуть підприємствами, виходячи з принципів корпоративного управління – так, як працює ОПК у всьому цивілізованому світі.

 

Нагадаємо, раніше в українських волонтерів виникли проблеми із ввезенням дронів (зокрема моделі DJI Mavic 3) для фронту – польські прикордонники довго оформлювали документи та проводили додаткові перевірки. Причина зволікань – у тому, що БПЛА, які у ЄС та США вважаються цивільною технікою, в Україні кваліфікували як товар подвійного призначення, що й призвело до виникнення колізій під час ввезення дронів в Україну з ЄС.

Після того, як через штучно створені проблеми із ввезенням в Україну безпілотників для фронту спалахнув скандал, уряд спростив процедуру ввезення дронів.

Новини Вінниці / Чому в Україні чиновники «не помічають» виробників дронів, яких потребує арміяНовини Вінниці / Чому в Україні чиновники «не помічають» виробників дронів, яких потребує арміяНовини Вінниці / Чому в Україні чиновники «не помічають» виробників дронів, яких потребує армія
Олег Верлан

6 січня, 2023