Чому у Вінниці не виникла власна «Шотландія»?

Новини Вінниці / Чому у Вінниці не виникла власна «Шотландія»?

На південно-західній околиці Вінниці мав з’явитися новий готельно-ресторанний комплекс. Коли закордонному інвесторові представники так званих природних монополій склали «кошторис» витрат на ТУ у 3 млн гривень, він відмовився.

На південно-західній околиці Вінниці мав з’явитися новий готельно-ресторанний комплекс. Коли закордонному інвесторові представники так званих природних монополій склали «кошторис» витрат на ТУ у 3 млн гривень, він відмовився.

Вінницький архітектор Віталій Плясовиця у Facebook розмістив цікавий допис, який призвів до жвавого обговорення. За його словами, у минулому році інвестор планував збудувати невеликий різноплановий комплекс і звернувся до «Архітектурної майстерні Плясовиці» за ескізом. Варіант замовнику сподобався.

Коли бізнесмен звернувся до МЕМ «Вінницяобленерго», «Вінницягазу» та «Вінницяоблводоканалу», то почув, що за отримання технічних умов має сплатити чималу суму. У 3 мільйони оцінили підприємства власні послуги, які В. Плясовиця, назвав «трьома папірцями формату А4». Саме таку кількість документів вони мали надати. Підприємець не зрозумів українських порядків і відмовився від проекту.

Оскільки архітектор пишається ескізом, і він, дійсно, незвичний, то виклав його в мережу. Як вдалося з’ясувати NaПарижі, готельно-ресторанний комплекс «Шотландія», збудований за ізраїльські кошти, мав з’явитися на ділянці об’їзної між Барським та Гниванським шосе.

Як пояснив Віталій Плясовиця, подібних випадків, коли через непомірні «авансові запити» інвестори відмовляються від начебто розпочатих проектів, лише за останні роки можна нарахувати десятки.

Зазначимо, про створення сприятливих умов на місцях вінницькі очільники неодноразово говорили, як і, до речі, жорстко критикували природніх монополістів. Однак без ринку надання послуг, у влади немає законних інструментів впливу на компанії-постачальники.   

 Олег ВЕРЛАН

Олег Верлан

2 грудня, 2017