Чому у річках й ставках Вінниччини заборонили виловлювати раків?

Новини Вінниці / Чому у річках й ставках Вінниччини заборонили виловлювати раків?

Любителям цього делікатесу доведеться потерпіти місяць. Альтернативою можуть стати краби чи інші морепродукти, яких чимало на полицях супермаркетів. У річках й ставках Вінниччини з 10 серпня по 10 вересня заборонятиметься виловлювати раків. Тимчасова заборона впроваджується для того, щоб зберегти їх популяцію.

Любителям цього делікатесу доведеться потерпіти місяць. Альтернативою можуть стати краби чи інші морепродукти, яких чимало на полицях супермаркетів. У річках й ставках Вінниччини з 10 серпня по 10 вересня заборонятиметься виловлювати раків.

Тимчасова заборона впроваджується для того, щоб зберегти їх популяцію. Як відомо, у цей період раки линяють, тож стають дуже вразливими. Бо цей важливий «процес» у їхньому житті відбувається не у норах, а, так би мовити, на «відкритому місті» дна.

«Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 - на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. За перевищення добової норми вилову раків передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП (штраф від 340 до 680 грн). Крім того, порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 грн за кожний екземпляр незаконно виловленого рака», – повідомляється на сайті Вінницької ОДА.
 

Юрій Ярмощук

9 серпня, 2018