Чому Росія обстрілює українські міста протикорабельними ракетами

Новини Вінниці / Чому Росія обстрілює українські міста протикорабельними ракетами

Про дефіцит сучасних високоточних ракет у РФ експерти казали ще два місяці тому. Наразі ракетні удари росіян залишаться «щільними», проте Росія продовжує використовувати протикорабельні ракети повітряного базування для наземних атак по Україні.

У Міністерстві оборони Великобританії підкреслюють, росіяни змушені використовувати їх не за призначенням через брак інших. Більш точна сучасна зброя в агресора є, але її резерві обмежені.

Як наголошується в повідомленні, аналіз записів з камер відеоспостереження показує, що ракета, яка вразила ТРЦ «Амстор» у Кременчуці 27 червня, швидше за все, належала типу Х-32. Це модернізована версія Х-22 радянських часів.

«Хоча Х-32 має кілька поліпшених характеристик в порівнянні з Х-22, вона як і раніше не оптимізована для точного ураження наземних цілей, особливо в міських умовах. Це значно збільшує ймовірність побічної шкоди при націлюванні на райони забудови», - зазначили в Міноборони Британії.

Подальші удари 30 червня по Одеській області, зокрема селищу Сергіївка, ймовірно, були зроблені ракетами Х-22.

«Ця зброя ще менш точна і непридатна для нанесення точкових ударів і неодноразово призводила до жертв серед цивільного населення в останні тижні», - йдеться в повідомленні.

Далі. По Миколаєву та Одесі росіяни переважно гатять «Оніксами». П-800 «Онікс» - теж радянська протикорабельна ракета, яка розроблялась наприкінці 1970-их. Щодня у Миколаєві гинуть люди.

Зазначимо, внаслідок ракетного удару по житловому будинку в смт Сергіївка на Одещині загинули 16 людей. Ще двоє людей загинули після удару по базі відпочинку. Постраждало ще 30 осіб (з них 3 дитини). Щродо Кременчука, то знайдено рештки 29 людей, лікарі надали допомогу 59 постраждалим. 

В інтерв'ю "24 каналу" радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк пояснив, що РФ змінила тактику у війні проти України. Агресор атакує ракетами мирні міста, аби залякати людей і змусити їх тиснути на уряд, щоб той пішов на деякі поступки Москві.

«Це нова тактика Росії - бити по житлових кварталах та тиснути на Західні політичні еліти, щоб змусити Україну сісти за стіл переговорів. Все це не працюватиме», - зазначив Подоляк.

За його словами, з одного боку, росіяни абсолютно не враховують, як реагує світ на ці нелюдські атаки крилатими ракетами.

«Вони змушують наших людей тиснути на уряд, щоб ті сказали «підемо на якісь територіальні поступки». З іншого боку, росіяни вкладають гроші у своє проросійське лобі на політичних ринках інших країн для того, щоб вони теж говорили, «давайте якось війну закінчувати», - пояснює Подоляк.

Натомість переважно усі ключові політики Заходу кажуть зворотнє – Путіна треьба покарати, як терориста.

Олег Верлан

2 липня, 2022