Чому раптово Іран почав заперечувати постачання Росії безпілотників для війни?

Новини Вінниці / Чому раптово Іран почав заперечувати постачання Росії безпілотників для війни?

У серпні стало відомо, що Росія отримала від Ірану «сотні» безпілотників-камікадзе, а також інструкторів, які мають навчати росіян не лише у тилу, а й саме поблизу лінії фронту. Тегеран проігнорував заклики Вашингтону відмовитися від угоди з Москвою. Лише тепер – у жовтні – після масових заворушень в іранських містах у МЗС оприлюднили заяву про нібито непричетність.

«Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані новини про постачання (іранських) безпілотників у Росію для використання в конфлікті в Україні безпідставними та не підтверджує їх», - сказав офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану Насер Канані  в Xinhua.

Нагадаємо перебіг подій. Перемовини щодо постачання дронів велися влітку. Про імпорт заявляли усі. Через брак власних ракет Росія почала активно залучати Shahed-136, перефарбувавши напис на «Герань-2». Рештки збитих безпілотників ЗСУ передали усім зацікавлених сторонам.

Президент Зеленський неодноразово наголошував на тому, що атаки здійснюються саме іранською технікою, а 23 вересня українська сторона ухвалила рішення позбавити посла Ірану в Україні акредитації, а також суттєво скоротити кількість дипломатичного персоналу іранського посольства у зв'язку з постачанням Росії ударних безпілотників. Тоді Тегеран обмежився тим, що заявив про «пропорційну відповість» на рішення Києва.

Якщо раніше дронами атакували міста у прифронтовій смузі, то сьогодні вночі Білу Церкву, розташовану за 500 км від Кінбурнської коси, звідки запускали дрони по Одесі.

І у Тегерані вирішили відмовитися від очевидного…

Пояснень може бути декілька. Перше, росіяни звернулись за другою партією. На відміну від літньої угоди тепер Ірану не настільки важлива підтримка РФ по іншим напрямкам. Адже мова йде не банальний продаж, а скоріше обмін. Друге, фактично не менше половини дронів збивають ЗСУ, а досвід стає надбанням Ізраїлю та США – основних опонентів Ірану. Тегерану це явно шкодить. І третє. Можна припустити, що ісламський уряд отримав деяке попередження, що у разі поставок чергової партії «літаючих мопедів» Іран отримає чергові проблеми. Тому у Тегерані вийшли із заявою. На практиці вона може означати, що вірогідність подальших поставок дронів мінімальна.   

Олег Верлан

5 жовтня, 2022