Чому попри значні вітчизняні запаси в різних регіонах Україна почала імпортувати кухонну сіль

Новини Вінниці / Чому попри значні вітчизняні запаси в різних регіонах Україна почала імпортувати кухонну сіль

Проблеми з держпідприємством «Артемсіль» відомі. Поруч лінія фронту. Підприємство обстрілювали. Наразі воно не працює, через що утворився дефіцит солі. Українцям обіцяють доставити продукт з-за кордну, але за європейськими цінами. Більш того, у Вінниці вже помітили на полицях сіль з Польщі.

У Вінниці вже почали продавати сіль виробництва Польщі. Кілограмова упаковка «екстри» коштує 40 гривень. Тож ажіотаж зійде нанівець…

Втім, логічно, що в українців виникає питання, а чи є альтернатива «артемівській» солі з Донбасу на решті території, адже з історії відомі інші родовища. NaПарижі писав про великі поклади поблизу Ізмаїлу на Одещині, які потрібно видобувати, пробуривши 100-метрові свердловини. На це потрібні інвестиції.

Крім цього, донедавна сіль видобували на Івано-Франківщині. На Прикарпатті є два заводи по виробництву кухонної солі із природних розсолів — Долинський і Болехівський, об'єднані в Долинський солевиварювальний комбінат концерну «Укрсіль». У Львівській області на базі Дрогобицького родовища природних розсолів діє Дрогобицький солевиварювальний комбінат.

Місцеві фахівці кажуть, що попри існуючі поклади добування здійснюється методом виварювання, а для цього потрібен у випадку з Долиною природній газ, який дуже дорогий, а у випадку з Львівщиною – дрова. Тому собівартість може бути занадто високою, а обсяги не достатніми для забезпечення всієї країни.

Додамо, у РНБО наголошують, що ріст цін на сіль зумовлений ажіотажем.

«Через великий попит та «можливість заробити» в роздрібних магазинах та на ринках штучно завищують ціну на сіль. Але саме масоване придбання солі у великій кількості й призводить до дефіциту та подальшого підвищення цін», - йдеться у повідомленні.

Також в РНБО кажуть, що фейком є інформація про те, що виробники ковбас та заводи з консервації викупили всю сіль. Вони мають великі запаси, а також використовують імпортну спеціально підготовлену сіль для виробництва.

Ігор Заіковатий

28 травня, 2022