Чому під виглядом націоналізації зупинили «Вінницяпобутхім»?

Новини Вінниці / Чому під виглядом націоналізації зупинили «Вінницяпобутхім»?

ПрАТ «Вінницяпобутхім», яке належало російській компанії «Нєвская космєтіка», передано до АРМА. Попри обіцянки уряду, що процес націоналізації, не зупинятиме виробництва, вінницьке підприємство опинилось у вкрай складній ситуації. Навіть вже вироблена продукція не потрапляє у торгівельну мережу, а псується на складах.

Мийні засоби під брендом «Ушастый нянь», «Сарма», «Містер Чістер», «Лотос», «Макс» відомі у межах України. Порошкоподібні і рідкі засоби для прання та ополіскування білизни дорослих та дітей, також рідкі засоби: для миття посуду, для чищення мікрохвильовок і кухонних поверхонь, для миття вікон, для догляду за сантехнікою та ванних кімнат та багато інших засобів-помічників корисні у кожному господарстві. Також підприємство постачало асортимент парфумерно-косметичних засобів по догляду за волоссям та тілом дорослих і дітей (шампуні, шампуні-кондиціонери, рідкі мила).

«Усю цю продукцію виробляло ПрАТ «Вінницяпобутхім», яке є одним із бюджетоутворюючих підприємств міста Вінниці», - пише у Facebook Светлана Горобчук.

За її словами, лише за 2021 рік підприємство сплатило:

- податку на прибуток - 24 904 000 грн.;

- ПДВ - 99 210 000 грн.;

- податку з фізичних осіб - 7 329 000 грн.;

- військовий збір - 611 000 грн.;

- ЄСВ - 10 478 000 грн.;

- податок на землю - 1 273 000 грн.

Нагадаємо, з 2005 року активи ПрАТ «Вінницяпобутхім» належали російській «Нєвскій космєтиці» В.Плєсовських.

«До 24 лютого 2022 року підприємство працювало на замовлення і під контролем російської компанії. З початком воєнної агресії рф проти нашої держави, відповідно до закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об'єктів права власності РФ та її резидентів», підприємство ПрАТ «Вінницяпобутхім» має бути вилучене на користь нашої держави. Так, 24.03.22р. готова продукція і усе майно підприємства було заарештовано Службою безпеки України. Далі були суди, остаточне рішення суду і передача в управління Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА). Цей процес тривав 7 місяців і місяців і, нарешті, 24.10.22р. агентство АРМА оголосило конкурсний відбір управителя активами підприємства ПрАТ «Вінницяпобутхім». За інформацією з офіційних джерел, прийом документів від потенційних управителів припинено 3.11.22р. З цього моменту колектив підприємства, затамувавши подих, чекає результату конкурсу і оголошення термінів відновлення роботи виробництва», - вказує вінничанка.

Працівники ПрАТ «Вінницяпобутхім» повністю підтримують рішення про примусове вилучення підприємства на користь України. Ще у березні, керівництво підприємства звернулося до відповідного органу з проханням включити його у список на націоналізацію майна.

«Але, бездіяльність - наш ворог. Добігає кінця восьмий місяць повної зупинки виробництва. Складські приміщення підприємства залишились під зав’язку перевантаженими продукцією власного виробництва у кількості — 2800 т, на суму 92 млн.грн., не реалізованою продукцією стратегічно важливого значення, такою необхідною для населення і наших захисників в умовах війни: пральні порошки, рідкі мийні засоби для прання, рідкі мила та шампуні.

Настала холодна пора року, скоро прийдуть морози.

Через відсутність коштів для сплати за електроенергію, в складських приміщеннях порушено мікроклімат зберігання товарної продукції, сировини (більше 1 500 т) і допоміжних матеріалів, що негативно може позначитися на їх якісних характеристиках і в цьому випадку має бути утилізована.

Крім того, устаткування виробничих ділянок підприємства обладнано дороговартісними електронними приладами і апаратами, а висока вологість і низькі температури критично впливають на їх працездатність», - зазначає С.Горобчук.

З 20 листопада, за несплату боргу КП «Вінницяоблводоканал», підприємству припинено подачу води та прийом стоків.

«Щодо колективу ПрАТ «Вінницяпобутхім», то за 8 місяців простою виробництва 175 працівників і 40 дистриб'юторів поповнили лави безробітних і збільшили кількість збідненого населення України через війну», - налогошує вона.

Зазначимо, ідея уряду полягала не у зупинці та зруйнуванні російського бізнесу, а його націоналізації – щоб він збагачував не власників, які підтримують путінську агресію, а допомагав здолати агресора. Що має у випадку з «Вінницяпобутхімом»? Створені умови, які унеможливлюють цю допомогу. Хтось намагається саме зруйнувати виробництво? Через недолугість чи умисну шкідництво Україні.

С.Горобчук наголошує, що ПрАТ «Вінницяпобутхім» - це сучасне підприємство з сучасним устаткуванням і технологіями, з сучасною структурою керівництва і системою менеджменту, з досконалою системою управління якістю, професійним колективом вузької спеціалізації, який категорично необхідно зберегти!

«З втратою кваліфікованого і досвідченого персоналу, виникне велике питання щодо швидкого відновлення роботи підприємства та випуску якісної продукції.

Наша продукція складає конкуренцію з ціни та якості товарам побутової хімії таких відомих виробників, як Procter & Gamble (Ariel, Fairy, Gala, Lenor, Tide, Mr. Proper ...) і Henkel (Persil, Bref...) і це здобуток всього колективу підприємства. Маємо широкий ринок збуту по всій Україні.

Інженерно-технічний персонал розробив план заходів з вилучення російських брендів «НК» («Ушастый нянь» і серія «Сарма») та по-крокового переходу на виробництво власних брендів підприємства ПрАТ «Вінницяпобутхім».

За для реалізації готової продукції і спрацьовування залишків допоміжних матеріалів з брендом «НК», підготовили ряд пропозицій, які цілком відповідають Закону про націоналізацію і дозволять раціонально, по-господарські використати матеріальні ресурси замість їх утилізації, але для цього необхідно відновити роботу!», - зазначає вінничанка.

Вона каже, що минуло 8 місяців повної бездіяльності. За цей час не отримано відповідей на питання:

- Скільки ще потрібно часу відповідним органам держави, щоб запустити процес відновлення роботи підприємства з виробництва стратегічно важливої продукції?

- Чи повинно підприємство, що знаходиться у регіоні де немає прямої військової небезпеки, працювати, наповнювати бюджет міста і держави, підтримувати її виснажену економіку, а не занепадати?

«Може хтось знає відповіді на ці запитання?», - запитує вона.

Сподіваємось, що в обласній військовій адміністрації зможуть надати відповіді.