Чому на Вінниччині забороняють збирати хмиз у лісі? Лісівники кажуть про її користь природі

Новини Вінниці / Чому на Вінниччині забороняють збирати хмиз у лісі? Лісівники кажуть про її користь природі

З початком повномасштабної війни на Вінниччині заборонили відвідувати ліси, а між тим попередили про ймовірно складну зиму та можливі перебої з постачання палива для обігріву. Звісно, особливо у сільській місцевості звертають увагу на лісові масиви, де можна назбирати хмиз. Купувати дрова значно дорожче. Однак, людей попереджають, що це – збирання сухостою – протизаконне.

У пресслужбі Вінницького ОУЛМГ повідомляють, що дрова паливні – це відновлювальний природний ресурс, який і раніше давав змогу за умови раціонального використання економити споживачеві власні кошти, а регіону – знижувати споживання природного газу.

«Сьогодні держлісгоспи області відпускають дрова паливні закладам соціальної сфери, населенню, підприємствам у порядку звернення, за цінами, встановленими прейскурантом. Дров’яна сировина заготовлюється у межах встановлених документів за рахунок рубок головного користування, санітарних рубок тощо.

Однак хочемо вчергове наголосити, що самовільна заготівля, збирання хмизу, захаращеності, сухостою вважається порушенням правил поведінки у лісі», - зазначають в обласному управлінні.

Відповідно до Лісового кодексу України використання лісових ресурсів може здійснюватися в порядку загального і спеціального використання. Загальне використання – це право населення на безоплатний та без видачі спеціального дозволу збір для власного споживання дикорослих трав, квітів, лікарської сировини, горіхів, ягід, грибів та ін.

Спеціальне використання лісових ресурсів закріплює виключне право на заготівлю деревини за постійними лісокористувачами, яка проводиться на підставі спеціального дозволу – лісорубного квитка.

«Сухі, мертві чи повалені дерева, стовбури дерев або їхні частини, які лежать на поверхні ґрунту через буревій, вітер, сніголам – все це лісові ресурси, які належить державі. Тому вони використовуються виключно власниками лісів або постійними лісокористувачами шляхом спеціального використання лісових ресурсів, тобто заготівлі деревини. На визначених ділянках можуть використовуватися лише ті лісові ресурси й лише в тому об’ємі, що передбачені лісорубним квитком.

Тому збирання громадянами сухостою, відмерлих сухих гілок чи інших частин дерев на території лісового фонду України вважається незаконною самовільною заготівлею лісових ресурсів. Таке кримінальне правопорушення, що вказано у ст. 185 Кримінального кодексу України, карається штрафом та сплатою завданих збитків.

Також нагадуємо про заборону відвідування лісу громадянами, відповідно до розпорядження начальника Вінницької військової адміністрації С.Борзова від 28.03.2022», - вказується у повідомленні.

Варто знати, що сухостій є середовищем існування живих організмів. Мертва деревина – це цінне джерело живлення для багатьох живих істот. Особливо полюбляють її гриби. На території України вченими-мікологами виявлено понад 500 видів найрізноманітніших грибів, що мешкають на мертвій деревині. Серед них є рідкісні та охоронювані.

Мертва деревина – це джерело живлення для комах та їхніх личинок. Деревоїдні комахи – основний харч для комахоїдних лісових птахів та інших тварин – наприклад, кажанів. Деякі види комах самі по собі є рідкісними і потребують охорони, приміром, жук-олень, личинки якого розвиваються у трухлявій деревині. Трухлява деревина – середовище, у якому полюбляють робити мурашники лісові мурахи.

Для багатьох крупних лісових тварин мертва деревина також служить сховищем та місцем відпочинку. Приміром, молодняк кабана комфортно себе почуває у великих лісових масивах з численними заростями. А сови знаходять прихисток у готових дуплах. Також у хмизі любить переховувати виводок червонокнижний кіт лісовий. А під поваленими деревами облаштовують домівку горностаї, ласки, під пеньками – дрібні гризуни, такі як миша, соня. На повалених стовбурах люблять приймати сонячні ванни вужі, черепахи та інші представники холоднокровних.

Мертва деревина зберігає воду та мінерали, є середовищем для існування мохів, лишайників, а також створює навколо себе стабільний мікроклімат. Це сприяє росту та розвитку молодих дерев.

Все це – природне біорізноманіття нашого краю. Кожна ланка цієї біосистеми вкрай важлива і необхідна для того, щоб ми мали повноцінний і здоровий ліс.

Олеся Рудницька

12 вересня, 2022