Чому гроші Абрамовича від продажу «Челсі» досі не дійшли до України?

Новини Вінниці / Чому гроші Абрамовича від продажу «Челсі» досі не дійшли до України?

Україні досі не можуть перерахувати кошти, які російський олігарх Роман Абрамович отримав за продаж лондонського футбольного клубу «Челсі». Йдеться про суму $2,8 млрд, яка залишається замороженою на рахунку бізнесмена у Великій Британії.

Зазначимо, створений для передачі коштів фонд вже майже готовий до роботи і має кандидата на посаду голови – секретаря Норвезької ради у справах біженців Яна Егелана. Але, пише Bloomberg, схвалення уряду Великої Британії займає більше часу, ніж очікувалося.

«Ми готові до роботи і просто чекаємо на схвалення. Є складності та затримки, пов'язані з політичним схваленням як між Великою Британією та ЄС, так і всередині Великої Британії», – сказав Майк Пенроуз, колишній виконавчий директор Unicef ​​UK, в.о. генеральний директор нового фонду.

За його словами, фонд не планує розпочинати роботу та приймати будь-які рішення, поки гроші на рахунку Абрамовича не будуть розблоковані.

«Ми не хочемо залишитися з благодійністю, але без грошей», – наголосив Пенроуз.

Кошти Абрамовича виявилися заблокованими британським урядом, оскільки олігарх потрапив під санкції в цій країні ще 10 березня 2022 року, до продажу «Челсі», що відбувся у травні. Сам російський олігарх ще на початку російського вторгнення в Україну обіцяв продати футбольний клуб і переказати кошти у фонд допомоги Україні.

Якщо рішення про передачу коштів схвалять в ЄС, де Абрамович також перебуває під санкціями, сума стане однією з найбільших благодійних пожертв жертвам війни в історії. Гроші обіцяють направити «на гуманітарні потреби».

Нагадаємо, у Романа Абрамовича виявили 16 яхт та суден. Найціннішою із раніше не зареєстрованих яхт є 24-метрова яхта Kewpie вартістю близько $3 млн. Оскільки судно знаходиться на території Франції, а Абрамович – під санкціями ЄС, яхта ризикує бути замороженою.

Олег Верлан

7 квітня, 2023