Чому експерти не вірять у наказ Лукашенка наступати на північ України? Військові ігнорують політичні аспекти

Новини Вінниці / Чому експерти не вірять у наказ Лукашенка наступати на північ України? Військові ігнорують політичні аспекти

З перших часів повномасштабної війни Росії проти України Білорусь була та є найвідданішим союзником і партнером агресора. Після відступу росіян з північних областей та з-під Києва залишається загроза того, що росіяни разом з білорусами знову перетнуть кордон. Проте військові експерти не вірять у те, що Олександр Лукашенко оголосить такий наказ, а переконані, що він лише буде демонструвати можливість агресії. Чому експерти не вірять у те, що білоруські війська спробують купувати Волинь і Полісся, аби перерізати шляхи постачання зброї від західного кордону?.. Прогноз NaПарижі здається більш виваженим.

Нагадаємо, з початку війни Лукашенко створив Південне командування, заявив про створення народного ополчення та «необхідність «захисту західних областей України від польської окупації», а також зробив інші кроки, які вказують на спробу мобілізувати резерв саме у прикордонних з Україною регіонах. Тобто демонстрація м’язів ефектна.  

Переважно експерти наголошують на тому, що кількості та рівня боєздатності військ Білорусі недостатньо для того, щоби провести масштабний наступ на північні регіони України. Мінімально можливий варіант - це ведення розвідувальних чи диверсійних дій.

Приміром, білоруський військовий експерт Ягор Лебядок зазначає, що бригади ЗС РБ складаються зі строковиків, а їхня загибель спричинить хвилю незадоволення. Підрозділи з контрактниками малочислені.

«Якщо говорити про самостійні дії ЗС Білорусі у наступі на Україну, то єдиний варіант дій, який відносно мінімальний за можливими втратами для ЗС Білорусі - це ведення розвідувальної, диверсійної діяльності та проведення спеціальних операцій силами ССО на території України», - припустив Лебядок.

Єдині усі експерти у тому, що завдання білорусів полягатиме у перешкоджанні постачанню іноземного озброєння через західні регіони України. Для перерізання шляхів армія Лукашенка може наступати на Волинську чи Рівненську область.

«Лукашенко змушують воювати. Ті військово-політичні завдання, які йому ставить Путін - навряд чи реальні, якщо йому, дійсно, відводять функцію з перерізання будь-яких комунікацій. Швидше за все, головне завдання - це відкриття другого фронту, що спричинить сковування та відволікання частини наших військ, сил та засобів», - пояснив РБК-Україна координатор групи «Інформаційний опір», полковник Костянтин Машовець.

Більшість опитаних виданням експертів вважають, що Білорусь може вступити у війну, якщо російська армія повернеться до наших північних кордонів. А, до речі, деякі російські частини залишились у Білорусі.

Існує гіпотетичний сценарій - коли кремлівські бойовики знову вирушать на Київську чи Чернігівську області, а білоруси підуть на західні регіони. Або армії РБ відведуть функцію з прикриття тилів російських військ.

«На цю мить я б сказав, що дії білоруських ЗС проти України можливі лише у разі повторного початку бойових дій російськими військами щодо захоплення Києва або у разі серйозного знищення ЗСУ на півдні, при якому на півночі не залишиться серйозних сил і це можна використовувати для відкриття другого фронту з метою якнайшвидшого завдання поразки Україні», - припустив Лебядок.

На його думку, залишки росіян у Білорусі не здатні на повторення лютневої операції. Проте, не можна виключати, що у разі «успіхів» на Донбасі Кремль може звільнити частину своїх сил і перекинути їх для посилення угруповання в Білорусі. Але й оборона всіх північних областей України вже далеко не на рівні, на якому вона була до 24 лютого.

На переконання військового аналітика Сергія Грабського, вся ділянка кордону між Україною та Білоруссю – лісова місцевість - дуже складна у плані проведення будь-якої наземної операції.

«Поки що ми не бачимо такої концентрації сил і засобів, які б свідчили про те, що може бути скоєно сухопутну атаку. До речі, результати так званої київської та чернігівської операції російських військ довели те, що вони не можуть проводити напад на тому напрямку сухопутними військами», - каже Грабський.

При цьому він звертає увагу на інший потенційний ризик, який походить з боку Білорусі. На аеродромі Барановичі зафіксовано приліт російських літаків. Це означає, що Росія може збільшити інтенсивність авіаційних ударів по Україні.

«Ми не можемо виключити можливість завдання терористичних ударів по Сарнах, Коростеню з розвитком ударів по Луцьку, Рівному і, можливо, по Львову та Тернополі. Але це будуть суто терористичні удари, оскільки російська армія зараз не здатна проводити повітряні операції в тих масштабах, які могли б завдати серйозної шкоди та вплинути на ситуацію», - зазначив Грабський.

Військові експерти дивляться на ситуацію тактично. Як військові. Однак, не слід забувати, що для Росії ця війна – політична. Саме політичні пріоритети диктують напрямки ударів. Путін тисне на Лукашенка. Той пробує ухилятися та оцінює узагальнену ситуацію на фронтах.

Можна припустити, що у разі просування на Донбасі Кремль вирішить застосувати додатковий козир для того, аби на Банковій погодились на переговори за «московським сценарієм». І цим козирем захочуть бачити «загрозу Волині та Львову».

Якщо Лукашенко пручатиметься, у Путіна знайдуться ті, хто за день відсторонить диктатора «від влади» та відправлять білорусів воювати на українській землі. Повторимося задля того, щоб у Києві погодились на умови Москви.

Політиці у Кремлі завжди надають перевагу, тому ніхто не стане рахувати, скільки білорусів загине у поліських лісах і як на це відреагують на батьківщині загиблих.

Олег Верлан

23 червня, 2022