Чому архієпископ Ладижинський Сергій приховує дві квартири у київських багатоповерхівках?

Новини Вінниці / Чому архієпископ Ладижинський Сергій приховує дві квартири у київських багатоповерхівках?

Чи у багатьох священиків Вінниччини є престижна нерухомість у Києві? Принаймні на деяких зареєстровано одразу дві квартири. Приміром архієпископ Ладижинський, вікарій Тульчинський УПЦ МП Сергій (Аніцой) має у співвласності такі помешкання у Дарницькому районі, придбані у 2012 та 2017 роках.

Уродженця м. Суми отця Сергія можна вважати наймолодшим архієпископом Вінниччини та єдиним, хто в області не має «власної» єпархії.   

Ще підлітком – у 1995-му - він познайомився з тодішнім архієпископом Сумським і Ахтирським УПЦ МП Іонафаном (Єлецьких), виконувавши послух старшого іподиякона. Потім молодою людиною продовжував нести цей послух після призначення архієпископа Іоанафана правлячим Херсонською єпархією. У селищі Антонівка Херсонського району, архієпископом Херсонським і Таврійським Іонафаном 23 липня 2002 року у Свято-Антонієвському храмі Сергій був рукоположений у сан диякона.

У Херсоні його призначили ключарем Свято-Духівського кафедрального собору, помічником єпархіального економа, удостоїли сану протодиякона, а також возвели у сан пресвітера (в безшлюбному стані).

З 14 листопада 2005 року Сергій виконував послух настоятеля Свято-Духівського кафедрального собору, а 1 травня 2006 року був призначений секретарем Херсонської єпархії. Прогрес кар’єри доволі стрімкий.

Однак, коли Іонафана перевели правлячим архієреєм до Тульчина, Сергій попрямував за ним. І 8 грудня 2006 р. архієпископом Тульчинським і Брацлавським він був прийнятий в штат кліру Тульчинської єпархії, а 9 грудня призначений настоятелем Тульчинського кафедрального собору на честь Різдва Христового та секретарем Тульчинської єпархії. Отже, змінив Херсон на Тульчин.

Вже у грудні 2008-го на той час ще архиєпископом Іонафаном Сергій був пострижений в чернецтво, не змінивши імені, та удостоєний сану ігумена. За місяць його обрали делегатом на Помісний собор РПЦ.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 14 березня 2018 року (Журнал №5) Сергій обраний єпископом Ладижинським, вікарієм Тульчинської єпархії. А 17 серпня 2022 року возведений в сан архієпископа.

Перед цим, як писали вінницькі ЗМІ, у Тульчинській єпархії УПЦ МП більша частина духовенства виказувала своє незадоволення політикою керівництва, яка, зокрема, стосувалась збільшення «відрахувань» на потреби єпархії. Священики скаржились на те, що не мають змоги «допомагати» через складні фінансові умови. Під час війни парафії Московського патріархату не приносять такого прибутку.

У той же час, як виявляється, панотцю Сергію можна жити виключно за рахунок здачі в оренду дорогої столичної нерухомості.

Так, за наявними документами, наймолодшому архієпископу Вінниччини на правах співвласності – разом з економом єпархії – належать дві квартири у Києві.    

У червні 2012 року на цих двох поважних уродженців Сум, які на той час вже працювали у Тульчинській єпархії УПЦ МП, зареєстрували двокімнатну квартиру загальною площею 86,7 кв.м на Позняках (вул. Срібнокільська) поблизу станції метро

Через 5 років – у травні 2017-го - на них вже зареєстрували трикімнатну квартиру на Харківському шосе, поблизу Дарницького вокзалу. Загальна площа – 112,3 кв.м.    

Пройшло ще п’ять років. Тепер Сергій (Аніцой) став архиєпископом. Можливо, тому немає нової нерухомості?..

До речі, оскільки власники не потребують проживання у столиці, можна припустити, що квартири здаються в оренду. Так от, за даними OLX.ua, «двушку» поблизу метро «Позняки» можна зняти за ціною від 11,5 тис. грн./місяць, а трьохкімнатну у будинку священика – за 16 тисяч. 

Якими є місячні загальні потреби єпархіального управління, залишається таємницею. Проте, можливо, внесок від оренди, а якщо житло ніким не зайнято, то можна здавати, адже завжди існує попит, зміг би допомогти наблизитися до балансу у середовищі духовенства. З іншого боку, а може власник приховує наявність нерухомості?

Олег Верлан

20 вересня, 2022