Чоловіки хворіють частіше за жінок: за минулий рік на Вінниччині діагноз «рак» почули майже 5800 вінничан

Новини Вінниці / Чоловіки хворіють частіше за жінок: за минулий рік на Вінниччині діагноз «рак» почули майже 5800 вінничан

Сьогодні, 4 лютого  - Всесвітній день боротьби проти раку. Онкологічні захворювання належить до числа найважчих і найнебезпечніших у світі, які щороку заберають сотні людських життів. Торік на Вінниччині рак виявлено у 5784 вінничан, що незначно, але менше (на 0,8%), ніж у 2017 році. Про це повідомив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай.

Сьогодні, 4 лютого  - Всесвітній день боротьби проти раку. Онкологічні захворювання належить до числа найважчих і найнебезпечніших у світі, які щороку забирають сотні людських життів. Торік на Вінниччині рак виявлено у 5784 вінничан, що незначно, але менше (на 0,8%), ніж у 2017 році. Про це повідомив головний лікар Подільського регіонального центру онкології Володимир Шамрай на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, своєчасно діагностувати хворобу (на І та ІІ стадіях) вдалося у 58,1% хворих.

«Ризик занедужати на рак мають кожен четвертий чоловік і кожна п'ята жінка. Цифри підтверджуть, що вінничани-чоловіки хворіють частіше за вінничанок, відповідно захворюваність серед чоловічого населення склала 396,7 вип. на 100 тис.нас., серед жіночого населення 344,6 вип. на 100 тис.нас», - каже Володимир Шамрай.

Головний онколог області зазначив, що у чоловіків перша п’ятірка онкозахворювань практично не змінюється декілька років. В такому собі антирейтингу перше місце займає рак легенів, друге – новоутворення передміхурової залози. До речі, захворюваність на дану онкопатологію кожного року збільшується. На третьому місці – захворювання шкіри, четвертому – ободової та прямої кишки і п’ятому –шлунку.

На першому місці у структурі захворюваності жінок – рак молочної залози, на другому – злоякісні новоутворення шкіри, на третьому – рак тіла матки, на четвертому місці – ободової кишка, а на п’ятому – рак прямої кишки.

Володимир Шамрай наголошує, що хворобі можна ефективно протистояти. Для цього онкопатологію необхідно виявляти на ранніх етапах розвитку. Одним із методів ранньої діагностики та профілактик недуги, каже є профілактичні обстеження у спеціалістів.

«Під час систематичних обстежень можна діагностувати рак на ранній стадії розвитку, або передракове захворювання. Тим більше, що доведено, якщо пролікувати хворобу на ранньому етапі, позитивний результат забезпечений. А от при пізньому виявленні, коли захворювання досягло третьої і тим більше четвертої стадії, необхідні величезні зусилля лікарів, самих хворих, їхніх рідних, чималі фінансові витрати. При цьому шансів на повне одужання, на жаль, дуже мало. Тож ще раз звертаюся до вінничан, у будь-якому віці, аби захистити себе, не ігноруйте профілактичні огляди», - написав Володимир Шамрай.