Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастирі

Новини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастирі

Кирило-Мефодіївський жіночий монастир Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті виявився «осередком руського світу». Там усіх змушували поминати патріарха Кіріла, читали видані у Росії книжки про «єдиний нарід», прославляли «русскую землю» і закликали до «пробудження матушки-Руси».

Про це повідомляє Служба безпеки України

Нагадаємо, вчора, 30 листопада, Служба безпеки України розпочала контррозвідувальні (безпекові) заходи, які проводила на території Свято-Кирило-Мефодіївського жіночого монастиря Мукачівської єпархії УПЦ (МП) на Закарпатті. Наразі вони завершені.

«Понад 20 осіб пройшли поглиблені контррозвідувальні опитування, у тому числі з використанням поліграфа. Співробітники СБУ знайшли велику кількість агітаційно-пропагандистських матеріалів. Більшість літератури – авторства російських діячів і видана російськими друкарнями», - йдеться у повідомленні.

Серед виявленого правоохоронцями – книжки ксенофобського змісту з образливими вигадками про інші національності та релігії. У знайдених брошурах заперечується право України на незалежність, і наголошується, що «Росію, Україну та Білорусь нельзя разделить».

Попри заборону керівника єпархії в монастирі продовжували згадувати під час молебнів патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, який «благословив» російських військових убивати українців. Навіть розробили так звану «пам’ятку», де аргументували, чому саме не можна відмовлятися від згадки московського патріарха. У випадку непокори – залякували «бути відстороненим від усякого священства».

Також під час заходів СБУ знайшла тексти проросійських пісень, якими прославляли «русскую землю» і закликали до «пробудження матушки-Руси».

«Усі матеріали буде передано на відповідні експертні дослідження. Вказані безпекові заходи відбувалися у межах чинного законодавства», - вказують у СБУ.

Новини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастиріНовини Вінниці / Черниці на Закарпатті закликали до «пробуждения матушки-Руси». У СБУ розповіли про деталі заходів у монастирі
Олег Верлан

1 грудня, 2022