Черговий фейк про Вінницю: Кремль вигадав «військову базу» в одній з найбільших лікарень міста

Новини Вінниці / Черговий фейк про Вінницю: Кремль вигадав «військову базу» в одній з найбільших лікарень міста

Кадри руйнувань на площі Перемоги у Вінниці жахають увесь світ. Життя 26 цивільних не повернути. Немає сумніву, що росіяни 14 липня скоїли теракт. Проте кремлівська пропаганда продовжує «штампувати» нісенітниці, зокрема й про Вінницю. Так, 27 липня начальник Наццентру управління обороною країни-загарбника генерал-полковник Міхаіл Мізінцев «знайшов», як він каже, «базу» ЗСУ з військовою технікою в одній з найбільших за площею лікарень міста.

Російський військовий пропагандист заявив, що нібито з психоневрологічної лікарні у Вінниці прибрали персонал і хворих, а територію зайняли військові. Більш того, нібито вони не дають евакуюватися жителям навколишніх будинків.

Звісно, у Москві не вивчають навіть Google Maps перед створенням фейків, тому їх автори не орієнтуються на місцевості. Але нісенітницю генерала одразу розповсюдили пропагандистські ЗМІ з мільйонними аудиторіями, доклавши фото Мізінцева, який читає з паперу.

Російські пропагандисти від учора почали поширювати «заяву» генерала, в якій йдеться також ще про два заклади охорони здоров’я, зокрема у Сумах та Харкові – містах, які постійно потерпають від ворожих обстрілів. Для внутрішнього російського споживача – це виправдання звірств окупантів.  

Між тим, з 28 липня соцмережами через анонімні сторінки почали «тиражувати» цей фейк у вінницьких групах. Ідея у поширенні паніки серед жителів міста, які перелякаються ракетних ударів по лікарні.

Втім, NaПарижі сьогодні, 29-го, перевірив настрої у медзакладі. Жодних військових, навіть людей у камуфляжі не знайдешь. А техніка – звичайні легковики з цивільними номерами абo автомобільний транспорт лікарні. Журналісти пройшлись алеями парку, корпусами та побували на задньому дворі лікарні. Заклад живе звичайним життям…

«Ніяких військових об’єктів тут ніколи не було і немає. У лікарні надають допомогу жителів області по багатьох напрямках. Крім того, поруч інші державні та приватні медичні заклади, аптека, магазинчики. Знайомі кидали посилання на цей фейк. Де ви тут знайдете танки. Під кущами? Тут людей лікують», - стисло прокоментувала «заяву» російського генерала медсестра одного з відділень Оксена Бондаренко.

Зазначимо, вінницька обласна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.Ющенка є одним з найстаріших закладів охорони здоров’я у місті. Її головний корпус – пам’ятка архітектури, мініатюра будівлі прикрашає експозицію «Міні Вінниці».

Лікарню відкрили 25 травня 1897 року. У роки Другої світової війни нацисти вбили пацієнтів та лікарів закладу. Нині лікарня займає доволі велику площу та парк, де відпочивають не тільки пацієнти, а й мешканці міста.