Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандал

Новини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандал

Ефект грому серед ясного неба вчинив допис у Facebook хірурга Барської лікарні В’ячеслава Косюка. Лікар написав, що через довідку «на МСЕК» для інваліда І групи його у кабінеті «побили два депутати». Один з них – очільник фракції «УСГ» у Вінницькій облраді Олександр Хомяк, обурений безпідставними звинуваченням на свою адресу у соцмережі «відповів», що ніхто нікого не бив, хоча розмова з лікарем була складною, адже той вимагав оглянути батька загиблого атовця, людину без ноги виключно у кабінеті та відмовлявся їхати додому до інваліда… Через складну процедуру отримання інвалідного візка «кабінетний» конфлікт переріс у «фейсбучний».

Ефект грому серед ясного неба вчинив допис у Facebook хірурга Барської лікарні В’ячеслава Косюка. Лікар написав, що через довідку «на МСЕК» для інваліда І групи його у кабінеті «побили два депутати». Один з них – очільник фракції «УСГ» у Вінницькій облраді Олександр Хомяк, обурений безпідставними звинуваченням на свою адресу у соцмережі «відповів», що ніхто нікого не бив, хоча розмова з лікарем була складною, адже той вимагав оглянути батька загиблого атовця, людину без ноги виключно у кабінеті та відмовлявся їхати додому до інваліда… Через складну процедуру отримання інвалідного візка «кабінетний» конфлікт переріс у «фейсбучний».   

Лікар поліклінічного відділення КНП «Барська міська лікарня» В.Косюк зазначив, що 29 липня на прийом прийшла Ганна Водзяновська «для отримання довідки на МСЕК на інвалідний візок для свого чоловіка Водзяновського В.І.,який зі слів жінки нетранспортабельний і на прийом не може бути доставлений». Хірург запевняє, що пояснив жінці, що їй потрібно звернутися до ЛКК (лікарської консультативної комісії) на первинній ланці, але 5 серпня вона нібито повернулася за довідкою. Лікар знову її відправив.

«Через 15 хвилин після її візиту до мого кабінету зайшло два чоловіка, не відрекомендувались, Запитали чи я - Косюк В.П.? Я відповів: «Так». Після чого в мою адресу полетіла нецензурна лексика з приниженням моєї лікарської і людської гідності, а на кінець цього монологу мені розбили обличчя нанесенням удару зліва.

Як виявилось цими чоловіками були депутат Вінницької обласної ради Хомяк Олександр Миколайович та (депутат Барської міськради, - прім. авт.) Трачук Віктор Олександрович», - написав В’ячеслав Косюк.

Допис лікаря отримав резонанс далеко за межами Барської громади. Хірург не розмістив світлини, яка б підтверджувала наявність синців на обличчі.

Менш ніж за три години очільник фракції «УСГ» у Вінницькій облраді О.Хомяк опублікував не тільки свою «версію» того, що відбувалося у кабінеті, а й лист-звернення Ганни Водзяновської, матері загиблого воїна, з описом подій, які передували «лікарсько-депутатському» конфлікту.

«4 серпня до мене, як до депутата Вінницької обласної Ради, звернулась жителька м. Бар Водзяновська Ганна Йосипівна, мати загиблого у зоні бойових дій Водзяновського Андрія, з проханням допомогти у вирішенні проблеми. ЇЇ чоловіку, інваліду І групи Водзяновському Володимиру, провели операцію по ампутації ноги. Природно, виникла потреба у інвалідному візку. Звернувшись до відділу соціальної політики та охорони здоров’я Барської міської ради, вона отримала направлення на медичне обстеження. Отримавши перелік спеціалістів, чиє заключення потрібно отримати, вона почала збирати відповідні документи. Останнім спеціалістом, до якого вона звернулась, був лікар-хірург В’ячеслав Косюк, але він відмовив у наданні документа, мотивуючи це тим, що йому потрібно обов’язково оглянути хворого. Жінка проживає з чоловіком-інвалідом одна, без сторонньої допомоги доправити його до лікарні вона не в змозі. Відвідати хворого особисто лікар відмовився», - зазначив депутат облради.

Він наголосив на тому, що «два рази жінка намагалась отримати допомогу лікаря, але кожного разу отримували відмови».

«Кожен, хто мав справу з нашою медичною системою, а особливо з її структурним підрозділом - МСЕК, добре знає її забюрократизованість. Дев`ять кругів пекла потрібно вибігати простій людині, купу грошей віддати, аби отримати довідку чи направлення – навіть за наявності всіх законних підстав! Тому люди й звертаються по допомогу до обраних ними депутатів місцевих рад. Я не міг відмовити у допомозі матері загиблого захисника України (єдиного сина в родині!), котра хотіла полегшити життя чоловіка-інваліда – знову ж таки, на законних підставах», - пояснив причини візиту до лікаря О.Хомяк.

За його словами, «часу на бюрократичне листування не було – пані Ганна була у розпачі, по її обличчю текли сльози». Тому він разом з Віктором Трачуком «вирішили з`ясувати обставини справи на місці», наступного дня вони завітали до кабінету лікаря.  

«Просили пояснити його відмову у наданні документів, але чіткої відповіді так і не отримали. Абсурдність ситуації, коли людина, яка склала клятву Гіппократа, ухиляється від виконання своїх службових обов`язків, була очевидною. Тон заяв лікаря Косюка був відверто неетичним, тож розмова відбувалася на підвищених тонах.

Природно, що правдивих відповідей ми від Вячеслава Косюка не дочекалися. Однак, категорично запевняю, що ані я, ані Віктор Трачук не вживали у спілкуванні з ним нецензурної лексики та, тим паче, не били його», - запевнив О.Хомяк.

Він не зізнається, що не може пояснити мотив того, що «вже наступного дня після зустрічі» Косюк розмістив «неправдиву інформацію».

«Можу лише припустити, що він свідомо перекрутив факти, намагаючись уникнути як невідворотної відповідальності за невиконання посадових обов`язків, так і людського гніву – наші земляки не прощають образ близьких загиблих в АТО захисників України. Те ж, що зловживання з боку лікарів чи інших співробітників МСЕК та ЛКК мали місце, красномовно свідчить той факт, що вже наступного дня Ганна Йосипівна отримала дзвінок з лікарні про готовність усіх документів», - зазначив депутат.

Обранець додав, що «всі крапки над «і» розставлять правоохоронці», він захищатиме «свою честь та гідність».

У листі за підписом Г.Водзяновської йдеться про те, що лікар Косюк двічі їй відмовив, адже хотів, аби вона найняла трьох хлопців, які принесуть чоловіка до лікарні для огляду. Тому жінка була вимушена звернутися до депутата.

Наводимо скріни дописів, листа жінки, а також фото інваліда та могили сина

Новини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандалНовини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандалНовини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандалНовини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандалНовини Вінниці / Через візок для інваліда на Вінниччині виник гучний «лікарсько-депутатський» скандал
Олег Верлан

6 серпня, 2021