Через війну кількість студентів-чоловіків на Вінниччині зросла у 1,7 рази

Новини Вінниці / Через війну кількість студентів-чоловіків на Вінниччині зросла у 1,7 рази

Через повномасштабне вторгнення у 2022-му українські ВНЗ відчули небувалий приріст студентів-контрактників, зокрема – серед чоловіків призовного віку. Особливо «наплив» бажаючих отримати вищу освіту спостерігався у західних та східних регіонах. На Вінниччині приріст є, але не значний - лише у 1,7 рази. Тоді як на Буковині – майже утричі, на Сумщині – у 2,8 рази.

Як пишуть журналісти «Наші гроші. Львів» у матеріалі за 24 квітня, у порівнянні з минулим роком кількість нових студентів платної форми навчання в Україні зросла майже на 40%, а якщо виділити лише чоловіків – на 82%.

«Секрет простий. Згідно із законом, статус студента гарантує відстрочку від мобілізації у період воєнного стану. При цьому вартість навчання усереднено становить трохи більше 20 тис. грн, а умови для вступу у 2022 році суттєво спростили, особливо для контрактників. На деякі спеціальності достатньо було простої співбесіди чи мотиваційного листа», – зазначають «Наші гроші. Львів».

За даними журналістів, такою можливістю у 2022/2023 навчальному році скористалися щонайменше 85 тис. чоловіків призовного віку. За підрахунками видання, додатковий дохід українських університетів можна оцінити в розмірі 1,7 млрд грн.

Порівняно з двома попередніми роками, у вишах України стало уп'ятнадцятеро більше студентів віком 30-39 років, а в категорії 40+ зростання ще більше – усімнадцятеро.

Інфографіка: за рік війни кількість чоловіків-студентів зросла на 82%.

Найбільше таких було у західних областях, а вік нових студентів значно зріс – 30-40-річні «студенти» стають нормою