Через великий врожай яблук на Вінниччини хочуть вирубати до 15% садків

Новини Вінниці / Через великий врожай яблук на Вінниччини хочуть вирубати до 15% садків

Понад 10 років на Вінниччині є актуальною тема збереження врожаю яблук. Казали про будівництво холодильників… Невигідно зберігати. На 2021 рік проблема залишається нагальною. Суспільство лякають знищенням частини яблуневих садів, адже власники зазнають збитків. Хоча ситуація є доволі неоднозначною, оскільки яблука – це ринкова культура, а товар має мати налагоджену схему реалізації.

Про все по черзі. Наводимо думку фахівця та вказуємо на недоліки його версії. Як розповів «Укрінформу» гендиректор Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк, сезон видався вкрай важким. Зокрема, у період цвітіння через негоду садівникам довелося обприскувати яблуні дорогими отрутохімікатами по 25-30 разів. Інакше кондиційного врожаю зібрати не вдалося б. Також цьогорічна вартість яблук вдвічі нижча торішньої.

«Якщо торік ми в цей час з садка продавали сортові яблука по 10-15 грн/кг, то зараз максимум беруть за 4-4.50 грн/кг, що співпадає з собівартістю вирощування. А ще треба врахувати, що 30% врожаю — це так званий нестандарт, які приймають максимум по 1,5–1,6 грн/кг», — розповів садівник.

Він прогнозує, що аграрії відмовлятимуться від садівництва на користь вирощування більш вигідних культур — кукурудзи та олійних, які не потребують цілорічного виробничого циклу та менш затратні технологічно.

З фахівцем можна посперечатися. Коли фермери висаджували яблуні, то стовідсотково вираховували ризики та зважували, що прибутки не кожного року отримуватимуть. Також вивчали, які культури краще садити на конкретній землі.

Але Семенюк налаштований песимістично. Він прогнозує, що цей процес може розпочатися одразу після завершення збору врожаю. Область може втратити до 15% із близько 23 тис. га яблуневих садів. Із них майже 12 тис. га зосереджені у підприємствах Корпорації «Вінницясадвинпром».

Збитковість обумовлена великим врожаєм. В агробізнесі так завжди: більше врожай – менші ціни, і всі бідкаються, що втрчають.

«Наразі ми ще не можемо говорити про конкретні цифри, бо господарства зібрали лише 50-60% врожаю. Ми очікуємо, що по корпорації зберемо 150-160 тис. тонн яблук, а в цілому по області буде в межах 300 тис. тонн. Це десь на 30% більше, аніж торік. Але ми вже маємо серйозні збитки. А ще ж зараз закладаємо яблука в холодильники. І вже бачимо, що у зимові місяці на ці яблука ціни не буде. А для роботи холодильників потрібно затратити величезні кошти на електроенергію», - розповів директор корпорації.

За його словами, через геополітичні обставини вітчизняні садівники втратили традиційні ринки збуту в Росії, Казахстані та Білорусі, а також на тимчасово не підконтрольних українських територіях.

Фахівець згадує «стару пісеньку». Східний напрямок експорту втрачено багато років тому

За словами Семенюка, європейські країни цьогоріч українські яблука не купують, адже і тамтешні аграрії зібрали добрі врожаї. Частину своїх яблук вінничани експортують до країн Азії. Але там потребують лише певних сортів, яких мало вирощують навіть у молодих інтенсивних українських садах. На внутрішньому ж ринку вирощені обсяги яблук спожити не можуть, зокрема, через низьку купівельну спроможність населення…

Купівельна спроможність залежить від ціни. Якщо врожай великий, можна продати дешевше, і покупці охоче з'їдять не одне яблуко на день, а три.  

Директор Корпорації «Вінницясадвинпром» також повідомив, що садівничі підприємства Вінницької області підготували звернення щодо ситуації у галузі до Міністерства аграрної політики та продовольства й Кабінету Міністрів. Наприкінці жовтня звернення за рекомендацією профільної депутатської комісії розглянуть на сесії Вінницької облради.

На відео фермер із Рахнів вирішив обсипати яблука, щоб не продавати за безцінь.

Олег Верлан

21 жовтня, 2021