Через посуху на Вінниччині очікують менший врожай зернових

Новини Вінниці / Через посуху на Вінниччині очікують менший врожай зернових

На 18-20% менше минулорічного показника очікують отримати валовий збір пшениці та інших зернових аграрії на полях Вінниччини.

Такий прогноз озвучив директор департаменту агропромислового розвитку обласної військової адміністрації Олег Сідоров, посилаючись на оцінки науковців.

«Зниження врожайності пояснюється дефіцитом вологи в ґрунті, – зазначив посадовець. – Її низький рівень особливо позначається на розвитку озимих на нинішньому етапі».

Утім, як наголошує Олег Сідоров, це тільки прогноз. За його словами, жнива в регіоні розпочнуться наприкінці першої – на початку другої декади липня. Торік ранніх зернових намолотили понад 2,2 мільйона тонн за середньої врожайності 53,2 ц/га.

Нині площі озимих приблизно такі самі, як у 2021-му. Однак, уточнив керівник департаменту, урожайність очікується менша, відповідно скоротиться і валовий збір.

В Інституті кормів і сільського господарства Поділля НААНУ для «Голосу України» пояснили ситуацію з ранніми зерновими більш детально: приблизно третина площ цих культур перебуває у незадовільному стані. Причина стримування розвитку рослин – недостатня кількість вологи, її дефіцит відчувався на всіх етапах - під час посівної минулої осені, взимку і нині.

Олеся Рудницька

29 червня, 2022