Через підйомний кран з контейнером половина Вінниці знеструмлена, а власник контейнерів загинув

Новини Вінниці / Через підйомний кран з контейнером половина Вінниці знеструмлена, а власник контейнерів загинув

Сьогодні, 25 червня, об 11.20 в результаті технологічного пошкодження в електромережах АТ «Вінницяобленерго» відбулось знеструмлення низки підстанцій ПС-110/10 кВ, що живлять мсто Вінниця. Без світла залишається значна частина обласного центру. Загинув 38-річний турбівчанин, який орендував ділянку, на якій відбулося пошкодження.

Сьогодні, 25 червня, об 11.20 в результаті технологічного пошкодження в електромережах АТ «Вінницяобленерго» відбулось знеструмлення низки підстанцій ПС-110/10 кВ, що живлять місто Вінниця. Без світла залишається значна частина обласного центру. Загинув 38-річний турбівчанин, який орендував ділянку, на якій відбулося пошкодження.

«Причиною НП стала звичайна людська безпечність, яка призвела не лише до аварійної ситуації в електромережі, але й, на превеликий жаль, до трагічного наслідку - втрати життя. А саме, на окружній дорозі (Житомирське шосе, поблизу кафе «Левада», - прім.ред.) в сторону Тяжилова між ПС 110 кВ «ВЗТА» та ПС 110 кВ «Водоканал» під час вантажно-розвантажувальних робіт сторонніми особами з використанням важкопідйомної техніки в межах охоронної зони ЛЕП-110 кВ відбулось наближення підйомного крану на недопустиму відстань до лінії електропередач», - повідомляє енергокомпанія у Facebook.

В наслідок «роботи» крану відбулось пошкодження проводу електролінії (ПС «Західна» - ВЗТА) і вимкнення п’яти підстанцій ПС-110 кВ, що живлять споживачів майже половини міста Вінниця, як кажуть у «Вінницяобленерго», на період включення резервів живлення. Проте й досі багато мікрорайонів залишаються без електропостачання.

Загинула людина, під керівництвом якого проводились вантажно-розвантажувальні роботи. Як зазначають у відділі комунікації поліції Вінниччини, загиблим є 38-річний підприємець. Він орендував ділянку, на якій складував контейнери. Чоловік замовив підйомний кран та керував процесом. Стріла підняла черговий контейнер так, що зачепила лінію. Електричною дугою вразило підприємця, який стояв поруч.

Слідчими відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.272 КК України (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою), що карається обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Роботи з відновлення електропостачання перебувають під особистим контролем директора АТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука. На 15-у годину аварійними бригадами обленерго електропостачання було відновлено у більшості знеструмлених районів Вінниці. За словами технічного директора товариства Віктора Степанця, решту під’єднають до електромережі до 20-ої години поточної доби.

Олег Верлан

25 червня, 2021