Через критичну ситуацію із газом депутати Вінницької облради вимагають виконати обіцяний центральною владою меморандум

Новини Вінниці / Через критичну ситуацію із газом депутати Вінницької облради вимагають виконати обіцяний центральною владою меморандум

На черговій сесії Вінницької облради сьогодні, 29 жовтня, керівник фракції «Української стратегії Гройсмана» Олександр Хом’як зачитав звернення своїх колег до уряду щодо критичної ситуації із постачанням природнього газу для опалення соціальних закладів. Актуальність теми у тому, що проблеми виникли з опаленням приміщень бюджетників по всій країні, а в Кабміні нібито не помічають цього.

«Станом на третю декаду  жовтня 2021 року в Україні склалась критична ситуація з постачанням природного газу для опалення соціальних закладів – значна кількість шкіл, дитячих садочків і лікарень до сьогодні знаходяться без опалення. Фактично Кабмін провалив підготовку до опалювального сезону – було втрачено час, не прийняті важливі стратегічні рішення щодо наповнення природнім газом підземних сховищ в період коли ціна його була рекордно низькою, не сформовано необхідні запаси вугілля для ТЕС і ТЕЦ, не впроваджено механізм підтримки місцевих бюджетів», - зазначив депутат.

Він нагадав, що на Вінниччині у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам 11 жовтня було оголошено надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонального рівня. Через відсутність учасників тендерів бюджетники не можуть укладати договори на постачання блакитного палива.

О.Хом’як зауважив, що бюджетні заклади області тепер мають розірвати діючі договори на постачання газу і «провести переговорні процедури» з ТОВ «Нафтогаз Трейдинг».

«Дана процедура згідно законодавства потребує мінімум 11 календарних днів. Окрім того, для укладення договору з новим постачальником газу вимагається довідка про відсутність простроченої заборгованості з попереднім контрагентом, яку можливо отримати тільки після здійснення звірки розрахунків, яка проводиться на початку місяця наступного за звітним, тобто лише на початку листопада 2021 року», - наголосив голова фракції, додавши, що за меморандумом про взаєморозуміння від бюджетників вимагається укладати прямі договори по фіксованій ціні з ТОВ «Нафтогаз Трейдинг», а меморандум не є нормативно-правовим документом.

На його та колег по фракції думку, існує загроза масового подання судових позовів від інших постачальників природного газу, в тому числі з якими у бюджетних установ є діючі договори на постачання природного газу.

«Запропонований механізм проведення закупівель природного газу шляхом укладання прямих договорів, враховуючи оголошену надзвичайну ситуацію регіонального рівня, є недосконалим та несвоєчасним, враховуючи можливі юридичні спори між бюджетними установами та постачальниками природного газу», - зазначив депутат.

Звернув він увагу також на зростання ціни газу для бюджетних закладів з  5983,8 грн/м3 з ПДВ у жовтні 2020 року до 16 400 грн/м3 з ПДВ у жовтні 2021 року (фіксована ціна ТОВ «Нафтогаз Трейдинг»). Місцеві бюджети понесуть значні додаткові витрати на оплату енергоносіїв.

«Практично усі громади області станом на кінець ІІІ кварталу вичерпали асигнування, передбачені в місцевих бюджетах на оплату енергетичних ресурсів, та вимушені екстрено перерозподіляти кошти з інших статей видатків, в тому числі і з програм розвитку», - підкреслив Олександр Хом’як.

Також у зверненні зазначається, що станом на 25 жовтня 2021 року бюджетні заклади масово відключені від газопостачання, що свідчить про фактичний зрив опалювального сезону та провальну діяльність центральних органів виконавчої влади в частині підготовки житлово-комунального господарства до осінньо-зимового періоду.

Враховуючи вищезазначене, фракція «УСГ» звернулася до уряду з вимогою спростити «переговорну процедуру» для укладання договору з ТОВ «Нафтогаз трейдинг», зокрема виключити вимоги до органів місцевого самоврядування щодо надання додаткових довідок, в тому числі які стосуються розрахунків з попередніми постачальниками природного газу, компенсувати місцевим бюджетам додаткові витрати на опалення, внести до Верховної Ради законодавчі ініціативи щодо врегулювання кризових явищ на ринку природного газу та запобігти можливим масовим судовим спорам між попередніми постачальниками природного газу та органами місцевого самоврядування. Також у зверненні депутати вимагають притягнути до відповідальності посадовців профільних міністерств, відповідальних за фактичний провал підготовки до опалювального сезону 2021-2022 років та прийняти відповідні кадрові рішення.