Через контрнаступ ЗСУ окупанти ракетним ударом знищили музей Сковороди під Харковом

Новини Вінниці / Через контрнаступ ЗСУ окупанти ракетним ударом знищили музей Сковороди під Харковом

Рашистські загарбники вчергове підтверджують, що їх ідеологія – це знищення всього, що безпосередньо не пов’язано з путінзімом. У ніч з 6 на 7 травня окупанти обстріляли Національний музей ім. Григорія Сковороди в селі Сковородинівка, що Золочівської громади на Харківщині. Внаслідок ракетного удару будівлю знищено.

Зазначимо, «захопившись» спробами встановити повний контроль над Донбасом, росіяни втрачають позиції поблизу Харкова. Для українських військових принципово відсунути окупантів подалі від міста, адже артилерією триває його руйнування. Протягом тижня визволено селище Старий Салтов та до десятка сіл на північний схід від Харкова. Вчора Генштаб ЗСУ повідомляв, що українські військові відновили контроль над населеними пунктами Олександрівка, Федорівка, Українка, Шестакове і Перемога. Крім того, ЗСУ зуміли зайняти частину села Черкаські Тишки.У відповідь росіяни вдарили по музею…

«Перед війною там тільки закінчилися реставраційні роботи, ми готували заклад до святкування трьохсотріччя видатного філософа зі світовим ім'ям. Немає слів, щоб передати наш гнів, немає виправдання діям російських варварів!»,- йдеться в повідомленні Золочівської громади.

Ворожий снаряд влетів під дах будівлі після чого почалася пожежа. Вогонь охопив усі приміщення музею. В результаті обстрілу поранення отримав 35-річний син директора музею, який цієї ночі залишився охороняти приміщення. Чоловіка витягли з-під завалів, медики діагностували у нього травму ноги і госпіталізували.

Музей являв собою маєток XVIII століття, в якому в останні роки свого життя працював і біля якого був похований Григорій Сковорода. Цієї зими в Україні на державному рівні відзначатимуть 300-річчя від дня народження українського філософа і поета.

Крім того, відступаючи з-під околиць Харкова, російська армія знищила три автомобільні мости у передмістях Циркуни та Руські Тишки, щоб уповільнити наступ ЗСУ.

Олег Верлан

7 травня, 2022