Через дорожнечу дров поблизу Вінниці пропонують усім охочим вирубати старий яблуневий садок

Новини Вінниці / Через дорожнечу дров поблизу Вінниці пропонують усім охочим вирубати старий яблуневий садок

Агроном підприємства із села Лука-Мелешківська, що під Вінницею. Юрій Овчар пропонує безкоштовно під дрова віддати 30 гектарів яблуневого саду. Причин декілька. Головна у тому, що садок старий, його треба міняли, а підприємство, зважаючи на шалений попит на дрова, вирішило зекономити на вирубці.

У вінницьких ЗМІ майже об’ява про те, що всіх охочих запрошують до садка, де пропонують безкоштовно запастись дровами, з’явилась на минулому тижні. Раніше місцеві видання писали про сезонні черги за дровами у лісгоспах і зростання цін на деревину. Том у садоводи вирішили «вбити двох зайців» - розчистити ділянку та не платити за роботи, а потім не займатись продажом дров…

За словами Ю.Овчара, яблуні у цьому саду сорту «Джонаголд». Деревам по 20 років. Через поважний вік врожаї маленькі. Цьогоріч із гектара зібрали 30 тонн.

«Дерева хворіли, їх частково вирізали і зараз площа стає непродуктивною. За останні роки Україна має великий надлишок яблук. Зараз важко з реалізацією, бо пропозиція така велика, що яка б ціна не була — люди більше яблук їсти не будуть. Навіть якщо вони у супермаркеті 7 грн коштуватимуть, люди не будуть їсти по 40 кг в тиждень», — пояснює агроном «Суспільному».

За його словами, ділянку слід засаджувати сортами, які користуються попитом при експорті. Тоді можна розраховувати на прибуток. А той садок, що є, краще викорчувати.

Олеся Рудницька

2 грудня, 2021