Частина пенсіонерів залишиться без підвищення пенсій: кого осучаснення "не зачепить"?

Новини Вінниці / Частина пенсіонерів залишиться без підвищення пенсій: кого осучаснення "не зачепить"?

З березня 2021 року в Україні осучаснять пенсії приблизно на 11%. Але отримають надбавку не всі... Частина пенсіонерів або отримає незначне підвищення, або зовсім залишаться без нього.

З березня 2021 року в Україні осучаснять пенсії, підвищення становитиме приблизно на 11%. Але отримають надбавку не всі... Частина пенсіонерів або отримає незначне підвищення, або зовсім залишаться без нього.

Як пише Oбозреватель , без збільшення залишаться:

  • ті, хто отримував мінімальну або меншу за середню зарплату;
  • українці, які мають суттєві надбавки до пенсій (наприклад, завдяки додатковому стажу);
  • ті, хто отримав пенсію за спеціальним законом (наприклад, силовики).

Згідно обчислювальної формули пенсії: середню зарплату за три минулих роки помножити на стаж у роках, помножити на співвідношення середньої зарплати по країні і власної зарплати й помножити на 1% - іноді розмір пенсії за формулою може бути меншим за мінімальний.

Згідно із законом усі, хто вийшов на заслужений відпочинок, повинні отримувати не менше ніж 1712 грн. Припустимо, що пенсія за формулою становить 1400 грн. Її автоматично підвищують до 1712 грн. Однак, якщо до 1400 грн додати 11%, вийде 1554 грн. Це все одно менше за мінімалку. Тому такі пенсіонери отримуватимуть після осучаснення стільки, скільки й до нього.

З іншого боку, ті, у кого була маленька або середня зарплата і багато стажу, уже нині завдяки доплаті за стаж можуть отримувати більше, ніж після можливого осучаснення "голої" пенсії.

Ірина Заіковата

28 жовтня, 2020