Битва за Зміїний. Росія запустила фейк про Зеленського і хоче перетворити острів на базу для захоплення Молдови і південної Одещини

Новини Вінниці / Битва за Зміїний. Росія запустила фейк про Зеленського і хоче перетворити острів на базу для захоплення Молдови і південної Одещини

Аби приховати втрати на острові Зміїному, який має стратегічне значення для РФ, зокрема для плану по висадці десанту у «бессарабській» частині Одещині, кремлівські пропагандисти вигадують просто неймовірні фейки. Приміром, про атаку українських військових на цей клаптик суші у чорному морі, яку очолив президент Володимир Зеленський.

У Міноборони Великої Британії зазначають, що тривають активні бої за Зміїний. Україна атакує позиції і судна Росії, не дозволяючи окупантам закріпитися на острові.

Британська розвідка уточнює, що для атак українські військові використовують турецький безпілотник «Байрактар». ЗСУ вразили російські ППО і судна постачання, таким чином мінімізувавши захист РФ на західній частині Чорного моря.

При цьому російські кораблі після втрати крейсера «Москва» мають мінімальний захист після відступу флоту до Криму.

«Нинішні зусилля Росії щодо збільшення своїх сил на острові Зміїний дають Україні більше можливостей для участі в бойових діях російських військ і техніки», - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що в разі зміцнення Росією позицій на Зміїному за допомогою крилатих ракет і берегової оборони, ворог зможе домінувати в північно-західній частині Чорного моря.

Простіше кажучи, це дозволить, як вважають у Москві, перекидати сили до південної частини Одещини задля просування у бік Молдови (на півдні республіки є проросійська автономія Гагаузія, де десант зустрічатимуть з квітами), що дозволить стрімко разом з військовим контингентом «ПМР» захопити усю Молдову за лічені дні. Вчора вчетверте росіяни обстріляли міст через Дністровський лиман, аби ЗСУ не змогли швидко реагувати на «події» південніше Затоки.   

І от по Зміїному росіяни відкрили другий – інформаційний – фронт.

Як повідомляє Центр протидії дезінформації, російські «пропагандисти намагаються розгорнути дискредитаційну кампанію проти президента» Зеленського. Вони стверджують, що «попри те, що Генштаб України був проти самовбивчої атаки на Зміїний, за порадою британських консультантів Зеленський віддав наказ про проведення операції на острові». Московські брехуни також кажуть, що атака не вдалась, загинуло 50 «диверсантів», однак жодних доказів не надають. Росіяни «вірять на слово телевізору». Натомість про влучні удари з «Байрактарів» пропагандисти мовчать.

Олег Верлан

11 травня, 2022