Битва за Лисичанськ: Шойгу заявив про «повний контроль», у Міноборони України спростовують

Новини Вінниці / Битва за Лисичанськ: Шойгу заявив про «повний контроль», у Міноборони України спростовують

Після півторамісячних боїв з великими втратами з обох боків за Сєвєродонецьк, росіянам вкрай потрібно повести всім свою спроможність швидко просуватись та вийти на адмінмежу Луганської області. І очільник Міноборони Росії Сергій Шойгу вже заявив, що ця мета виконана. Лисичанськ захоплено, вся Луганщина – «під контролем». У Міністерстві оборони України спростовують цю інформацію.

Шойгу «доповів», що окрім Лисичанська, «перейшли під контроль» Росії населені пункти Білогорівка, Новодружеськ, Малорязанцево і Біла гора.

«Загальна площа звільнених за останню добу територій склала 182 квадратних кілометри», - заявив Шойгу.

У свою чергу представник Міноборони України Юрій Сак заявив, що місто Лисичанськ не перебуває під «повним контролем» російських військ.

За його словами, ситуація в місті «вже досить давно була дуже напруженою», а російські сухопутні війська «безупинно атакували місто». Раніше навіть повідомлялось, що через масовані обстріли місто зазнало більших руйнувань, ніж за 1,5 місяці боїв на вулицях Сєвєродонецьку.  

«Для українців цінність людського життя є головним пріоритетом, тому іноді ми можемо відступати від певних територій, щоб у майбутньому відбити їх», - пояснив Сак.

Заперечив оточення і журналіст Юрій Бутусов.

«Тиждень поспіль російські війська намагаються прорвати нашу оборону та оточити місто та українські підрозділи. Наразі противник глибоко просунувся та захопив частину міста, росіяни демонструють відео з центру міста, це факт. На відміну від Сєвєродонецька та Рубіжного у місті не ведеться запеклих боїв, противник продовжує щільні обстріли та отримує у відповідь удари нашої артилерії. Наші поступово відходять. Завадити нашому відходу росіянам не вдається.

Усі спроби російського командування повністю оточити Лисичанськ українські війська відбивають завдяки організованому спротиву нашого угруповання, яке надійно тримає коридор», - написав він.

Нагадаємо, раніше в Національній гвардії України заявили, що бої йдуть тільки на околицях Лисичанська. У той же час радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко запевняв, шо немає загрози оточення військових у Лисичанську, оскільки дорога на Сіверськ перебуває під контролем ЗСУ.

Підведемо риску. Лисичанськ доведеться залишити, проте головне для ЗСУ зберегти життя людей та боєздатність підрозділів. Аби після підсилення повернутися… Головне для росіян - захоплення території, яка перетворилась на пустку, заради відрапортування.

Олег Верлан

3 липня, 2022