Битва стратегій: ЗСУ не «поспішають» зі звільненням Херсонщини, тоді в Росії визначили дату наступу на півдні України

Новини Вінниці / Битва стратегій: ЗСУ не «поспішають» зі звільненням Херсонщини, тоді в Росії визначили дату наступу на півдні України

Сучасна війна – це не тільки артилерія, піхота, літаки, ракети та пропаганда. У Києві та Москві змагаються військовому стратегіями із залученням усіх можливих інструментів. Так, більше місяця від президента Зеленського до численних радників та експертів українці чують про контрнаступ на Херсонщині. Проте переможні реляції, схоже, подіяли на Кремль, який вирішив «випередити» ЗСУ та перший розпочати «рішучі дії».

У Москві вже не кажуть про швидкий фінал «спецоперації». Російські експерти починають більш виважено говорити, що «звільнення» Донбасу триватиме «до холодів». Такі плани окупанти вважають відносно реалістичними.

У той же час втрата південних українських регіонів може доконати Путіна, тому, оскільки рекрутувати в ОРДЛО вже немає кого, по всім російським провінціям збирали «добровольчі батальйони». Новобранців та сили зі сходу росіяни, як зазначають аналітики ISW, кидають на Херсонщину та Запоріжжя. Радник голови ОП Олексій Арестович запевняє, що там зібрано до 30 БТГ задля наступу на Кривій ріг та Миколаїв. Тобто росіяни хочуть «перехопити ініціативу» у ЗСУ.

Фактично керівництво окупантів потраплять на гачок. Заздалегідь анонсований контрнаступ українських військ передбачав саме спровокувати росіян на «спрацювати на випередження», щоб «викосити» зібрані резерви. Вже є чим. До того часу, сподіваємось, ЗСУ матимуть наступальну зброю – танки, БТР – у кількості, яка дозолятиме виходити на правий берег Дніпра. А росіяни потребуватимуть у черговій оперативній паузі для комплектації чергових «добровольчих» підрозділів.

Найближчими днями стане зрозуміло, чи вірним був такий розрахунок і стратегія Генштабу.      

Олег Верлан

2 серпня, 2022