Бути чи не бути собору Київського патріархату у парку «Хімік»? У мерії Вінниці пояснили позицію

Новини Вінниці / Бути чи не бути собору Київського патріархату у парку «Хімік»? У мерії Вінниці пояснили позицію

Вінничани, які мешкають у мікрорайоні Замостя у неділю, 22 квітня, висловили свою думку щодо майбутнього парку «Хімік». Підсумки голосування остаточно будуть відомі лише у середу, але попередньо зрозуміло, яким люди хочуть бачити цю зелену зону.

Вінничани, які мешкають у мікрорайоні Замостя у неділю, 22 квітня, висловили свою думку щодо майбутнього парку «Хімік». Підсумки голосування остаточно будуть відомі лише у середу, але попередньо зрозуміло, яким люди хочуть бачити цю зелену зону.

Варто нагадати, що до середини 1990-их вона знаходилася на балансі ВО «Хімпром». «Побутова» назва за парком закріпилася саме через те, що колись потужне підприємство піклувалося парком.

Але потім колишнє керівництво продало лавки, ліхтарі та місце, де колись був водограй, одній неохристиянській громаді, яка пробувала приватизувати усю зелену зону. Плани не здійснилися, через суди міська влада відстояла територію. Втім парк залишається у занедбаному стані.

У 2016-му відбулися умовно перші громадські слухання по проекту реконструкції паркової зони. На них було узгоджено спорудження кафедрального собору УПЦ Київського патріархату, спортивного та дитячого майданчиків. Однак у минулому році громадськість активно противилася побудові храму.

Нарешті ситуація навколо планів забудови прояснилася у лютому 2018 року. Мер Сергій Моргунов зазначив, що бажання людей потребують подальшого вивчення, від попередніх планів варто відмовитися. Питання щодо проекту благоустрою винесли на сесію міськради 23 лютого, а потім зняли з порядку денного. Далі зеленій зоні офіційно надали статус парку. З початком квітня розпочалося вивчення настроїв місцевої громади.

«Ми провели дослідження громадської думки, двічі зустрічалися з місцевими мешканцями,  консультувалися з фахівцями, вивчали, що хочуть люди, які об’єкти бачать. Під час анкетування ми з’ясували, який варіант парку більш привабливий – «тихий», «активний» і «досить активний».

Участь у голосуванні прийняли близько 250 вінничан. Підрахуємо голоси 25 квітня, але попередньо можу сказати, що більшість хоче, щоб парк був місцем активного відпочинку», - пояснює директор КП «Інститут розвитку міст» Аліна Дяченко.  

Чи передбачається і досі там собор? На першій зустрічі люди прийшли саме через це спірне питання і висловлювали різні думки…

«По відчуттям переважна більшість людей категорично проти побудови церкви. До того ж, якщо візуально обрано «активний» варіант, попередньо саме він набрав максимум голосів, то церква там не дуже органічно буде виглядати», - зазначає керівник комунального підприємства.

За словами А. Дяченко, треба шукати вихід із цієї ситуації, але мета дослідників була у тому, щоб зрозуміти настрої людей та надати інформацію депутатському корпусу, оскільки саме він наділений повноваженнями вирішувати долю «Хіміку», затверджувати попередній детальний план (з собором) чи пропонувати розробити інший – у розрізі останніх «громадських слухань».