Будемо платити як за газ. В Україні введуть абонплату за транспортування електроенергії

Новини Вінниці / Будемо платити як за газ. В Україні введуть абонплату за транспортування електроенергії

З наступного року у Кабміні планують ввести новій розрахунок за споживання електроенергії. Тобто, платіжки за електроенергію розділять на дві складові: за сам "струм" і транспортування (т.зв. абонплата), а тарифи для населення можуть підвищити вже 2021-го.

З наступного року у Кабміні планують ввести новій розрахунок за споживання електроенергії. Тобто, платіжки за електроенергію розділять на дві складові: за сам "струм" і транспортування (т.зв. абонплата), а тарифи для населення теж можуть підвищити.

Як розповіли Oбозреватель у Кабміні, не дивлячись на рекомендації з боку Нацкомісії з комунальних послуг та енергетики (НКРЕКП), протягом 2020 року тарифи на електроенергію підвищувати не збираються.

Як пояснили в уряді:

"Зараз просто не час. Ми дійшли ситуації, коли і регулятор, і міністерство у своїх пропозиціях не можуть виключити питання скасування перехресного субсидування, що призведе до зростання тарифу для населення, але переглядати ці тарифи 2020 року ніхто не буде".

Крім того, відповідно до закону про ринок електроенергії, подібно до платіжок за газ уже найближчим часом квитанції за електроенергію розділять на дві складові: за саму електроенергію та її постачання. Такий намір в інтерв'ю "Цензор" уже підтвердив глава відомства Валерій Тарасюк.

Однак, необхідно згадати, що з газом в окремих випадках після поділу платіжки на дві складові загальна сума зросла. Так, у регіонах, де постачання блакитного палива ускладнене і є невелика кількість споживачів, плата збільшилася.

Ірина Заіковата

28 травня, 2020