Буданов розповів, у кого є шанси замінити Путіна та про шок російської еліти

Новини Вінниці / Буданов розповів, у кого є шанси замінити Путіна та про шок російської еліти

Російська політична еліта шукає виходи із ситуації, що склалася після оголошення президентом РФ В.Путіним анексії чотирьох областей України. Вона не однорідна, тому й шляхи різні… Також у Росії триває «боротьба» за місце у Кремлі після Путіна. Наразі є лише один фаворит.

Про це глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов сказав в інтерв'ю «Українській правді».

«Ніхто не був радий (анексії з тамтешньої еліти, - ред.). Я ж вам кажу це, не дивлячись на те, що не люблю Росію. Але я не можу вам сказати, що там усі ідіоти – це не так... Це катастрофа для них, вони це чудово знають. Вони ще більше зрозуміли, що це кінець. Це кінець і треба шукати виходів», – сказав Буданов.

За його словами, різні представники російської еліти обрали різні методи пошуку цих виходів.

«Вище військово-політичне керівництво почало завдавати масованих ударів – це акт тероризму – з метою примусити до перемовин. Вони собі так це бачать. Це не спрацює. Інші побігли домовлятися, як прийнято казати, із західними країнами. Як домовлятися? Казати: «Ми тут ні до чого, це не ми. А ми готові до змін, це все треба припинити», – розповів глава розвідки.

На запитання, чи російські політики намагалися так само непублічно вийти на комунікацію з українською владою, Буданов відповідати відмовився.

Водночас він підтвердив, що після анексії чотирьох областей у Росії «загострилася боротьба за трон», оскільки окупанти «приєднали» нові території і наступного дня почали їх втрачати.

«Як пояснити звичайному росіянину, що Україна забрала в Росії місто? Це все спрацювало навіть зі звільненням Ізюма. Цей факт викликав шок у них у суспільстві. Коли Херсон буде повернутий назад, столицю області, яку вони тільки приєднали так пафосно, як вони казали: «Усе, Херсон назавжди з Росією» – що далі буде?.. Це ламає свідомість», – пояснив глава розвідки.

Таке ламання свідомості, за його словами, може призвести до втрати довіри до влади та послаблення самої вертикалі управління в Росії.

Однак, у Москві всі розуміють, що Путін не вічний, тому визначились кілька претендентів на місце президента. Фактично у публічній площині частіше кажуть про заступника голови Ради безпеки Д.Медведєва і сина секретаря Ради безпеки РФ Миколи Патрушева, міністр сільського господарства Д.Патрушев як про «наступників».

«Медведєв – без шансів. А щодо сина Патрушева, то його хоче бачити президентом перш за все його батько. Це найголовніший, хто цього хоче. Чи є в Патрушева шанси? Гіпотетично є. Але він там не один», – сказав Буданов.

Зокрема, за його словами, «бачить себе у кріслі» голови держави перший заступник глави адміністрації президента РФ Сергій Кирієнко, який допомагав Путіну анексувати захоплені території України.

«Він бачить себе наступником при такому більш-менш мирному трансфері влади», – зазначив голова ГУР.

На запитання про інших кандидатів Буданов запропонував «зупинитися поки що на цих» і «зачекати трошки».

Олег Верлан

24 жовтня, 2022