Боже провидіння на старті навчань. У небі над Білоруссю загорівся винищувач, який горів три тижні тому

Новини Вінниці / Боже провидіння на старті навчань. У небі над Білоруссю загорівся винищувач, який горів три тижні тому

У Білорусі 16 січня стартували спільні з Росією льотно-тактичні навчання авіаційних підрозділів Збройних сил, що входять до складу авіаційного компонента «регіонального угруповання військ». Вранці 18-го російська авіація фактично втратила перший винищувач з початку навчань.

З аеродромів у Мачуличах і Барановичах сьогодні, 18 січня, взлетіло два винищувача МіГ-31К, які можуть нести «Кинджали». Саме через це по всім регіонам України оголосили повітряну тривогу. Як повідомляв телеграм-канал «Беларускі Гаюн», також у небо був піднятий літак А-30У, який має вираховувати ППО. Близько 12-ої години усі повітряні судна повернулись на летовища.

У повітрі над містом Молодечно у винищувач МіГ-31К з реєстраційним номером RF-95194 (один з 3-х через яких було оголошено повітряну тривогу сьогодні) сталось загоряння. Після цього у нього відбувся помпаж двигуна. Це зривний режим роботи авіаційного турбореактивного двигуна, порушення газодинамічної стійкості його роботи, що супроводжується ударами в повітрозабірнику через протік газів, димленням вихлопу двигуна, різким падінням тяги та потужною вібрацією.

Винищувач був змушений екстрено повернутися на військовий аеродром «Мачуличи».

«Белоруські Гаюн» уточнює, що загорівся двигун саме у того МіГа, який горів 25 грудня 2022 року при спробі піднятись у повітря з Мачуличей.

Це лише може означати, що літак виведено з ладу на тривалий час.   

Олег Верлан

19 січня, 2023