Борзов впроваджує альтернативний аналіз якості ремонту доріг

Новини Вінниці / Борзов впроваджує альтернативний аналіз якості ремонту доріг

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов у Facebook написав, що хоче мати «альтернативну думку щодо якості наших доріг». В першу чергу тих, що ремонтуються за бюджетний кошт. Тому він вважає не доречним перевірки підконтрольними виконавцям лабораторіями. Більше довіри викликають незалежні експерти.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов у Facebook написав, що хоче мати «альтернативну думку щодо якості наших доріг». В першу чергу тих, що ремонтуються за бюджетний кошт. Тому він вважає не доречним перевірки лабораторіями, підконтрольними виконавцям робіт. Більше довіри викликають незалежні експерти.

«Коли вінницька лабораторія перевіряє вінницькі дороги, то це все одно, що я сам себе перевірятиму… Підписали меморандум із громадською організацією «НЕ ПРОҐАВ». Тепер вони будуть інспектувати новозбудовані та відремонтовані дороги на Вінниччині. За методом «сліпого тестування» і за власний рахунок перевіряють зразки асфальту в незалежних європейських лабораторіях – у відповідності до норм Закону України «Про будівельні норми» та Закону України «Про стандартизацію», - зазначив очільник області.

Він погоджується, що чимало є нарікань від автомобілістів щодо нових доріг в області.

«У мене теж вони є: на виїзні прийоми із силовиками проїхали уже 16 районів.
Кожен громадянин України прямо або опосередковано, через закладені в собівартість товарів витрат на логістику, сплачує 0,21 євро акциз на літрі бензину. Ці кошти направляються в дорожній фонд: 35% йде на місцеві дороги, 60% на траси міжнародного та міжміського значення і 5% на засоби для забезпечення безпеки дорожнього руху. Так було до 2020-го, так буде з 2021-го.

В Україні лабораторії з контролю якості доріг підпорядковуються безпосередньо замовнику. Це є корупційні ризики. Аби їх мінімізувати, і наші платники податків побачили, що їх кошти йдуть на якісні дороги, звернувся до громадського сектору. Будемо разом контролювати належне виконання підрядними організаціями зобов’язань, взятих ними на себе перед громадянами – платниками податків, з яких формувався дорожній Фонд 2018-2019 років», - пояснив С.Борзов.

Макс Мельник

20 серпня, 2020